Trišalė taryba sutarė dėl atstovų skyrimo į Europos ekonomikos ir socialinių reikalų komitetą tvarkos

autorius Solidarumas
juknys trisakeje

2020 m. vasario 4 d. Lietuvos profesinės sąjungos pirmininkė „Solidarumas” Kristina Krupavičienė ir pavaduotojas Rimtautas Ramanauskas dalyvavo neeiliniame Trišalės komisijos posėdyje. Svarbiausias šio posėdžio, kuriam pirmininkavo Lietuvos profesinės sąjungos pirmininkė „Solidarumas” Kristina Krupavičienė, uždavinys buvo sutarti dėl profesinių sąjungų ir darbdavių atstovų atrinkimo į Europos ekonomikos ir socialinių reikalų (EESR) komitetą klausimus. Daugiau skaityti čia.

Ankstesnė tvarka netenkino nei profesinių sąjungų, nei darbdavių organizacijų atstovų. Dažnai į šį komitetą išrinkti atstovai pamiršdavo juos delegavusias organizacijas ir su jomis nebebendraudavo.

Daugeliui organizacijų nepatiko Vyriausybės sudaryti atrankos reikalavimai, kurie dalies organizacijų nuomone, buvo pertekliniai ir pažeisdavo socialinių partnerių laisvę paskirti tuos atstovus, kurie geriausiai galėtų juos atstovauti.

Ankstesniame Trišalės tarybos posėdyje profesinių sąjungų ir darbdavių atstovai griežtai atmetė Vyriausybės siūlymus dėl kandidatų į Europos ekonomikos ir socialinių reikalų komitetą atrankos tvarkos. Skaityti čia.

Posėdyje vyko karštos diskusijos.

Profesinių sąjungų ir darbdavių organizacijos vieningai atmetė Asociacijos „Investor’s forum“, vienijančios užsienio kapitalo įmones, atstovo Emilio Ruželės pasiūlymą, kad Lietuvą atstovauti EESR komitete gali ir Lietuvoje negyvenantis, t.y. jai mokesčių nemokantis ir Lietuvos pilietybės neturintis asmuo.

Po diskusijų sutarta, kad ir profesinės sąjungos, ir darbdavių organizacijos, kurios yra Trišalės tarybos narės, išrinks į EESR komitetą po tris savo atstovus, o Vyriausybė juos patvirtins, jei jie atititiks Trišalės tarybos nustatytus kvalifikacijos reikalavimus.

Sutarta kitą Trišalės tarybos posėdį rengti vasario 26 dieną.

Skirkite 1.2% GPM Darbuotojų paramos fondui ir 0.6% PS "Solidarumas".
KAIP SKIRTI?