Profesinės sąjungos dėka smurtaujanti direktorė atleista iš darbo

autorius Solidarumas
greitoji pag 1

Neseniai susikūrusi VŠĮ. Skuodo greitosios medicininės pagalbos stoties darbuotojų profesinė sąjunga „Solidarumas“ pasiekė pirmą didelę pergalę – iš darbo atleista nuolatos psichologiškai prie darbuotojus smurtavusi direktorė.

 2020 m. vasario 11 d. Skuodo rajono savivaldybės tarybos salėje įvyko Sveikatos apsaugos ministro Aurelijaus Verygos susitikimas su rajono savivaldybės atstovais ir Skuodo ligoninės darbuotojais.

Susitikimo metu buvo aptariami svarbūs sveikatos priežiūros rajone klausimai. VŠĮ. Skuodo greitosios medicininės pagalbos stoties darbuotojų profesinės sąjungos „Solidarumas“ pirmininkė Ingrida Šabanavičienė paklausė

kodėl padidinus sveikatos priežiūros paslaugų įkainius darbuotojų atlyginimai nepadidėjo. Į šį klausimą ligoninės atstovai neatsakė.

Profesinės sąjungos narė Irena Šimkevičienė atskleidė, kad GMP darbuotojų, dirbančių tokį atsakingą darbą, atlyginimai yra maži. Už aštuonių darbo valandų darbą per dieną GMP darbuotojų atlyginimas yra tik truputį didesnis nei 20 eurų. Todėl darbuotojai, norėdami išmaitinti šeimas, aukoja savo sveikatą ir dirba 1.25 etatu ar daugiau, viršvalandžius, budi kas antrą, o ne kas trečią parą. Kai kurie GMP darbuotojai dirba net 200-250 val. per mėnesį.

Darbuotojams nemokami nei privalomi priedai ir nesuteikiamos papildomos atostogos už darbo stažą, nei priedai už darbo patalpų valymą.

Darbuotojai net turi už savo pinigus pirktis darbo drabužius.

Nepaisant to, kad Skuodo GMP stoties darbuotojų darbą kontroliuojančios organizacijos ir gyventojai vertina teigiamai, jų atlyginimai nekilo po 2019 m. rugsėjo, kai jie padidėjo visiems Lietuvos medikams. Skuodo savivaldybė pernai Skuodo ligoninei skyrė papildomą 100 000 eurų finansavimą, bet Skuodo GMP stočiai papildomų lėšų neskyrė.

Žiūrėti nuo 1.57 val.https://www.facebook.com/skuodosavivaldybe/videos/3367754053251209/

Šių skandalingos padėties paviešinimas sukėlė Skuodo GMP stoties direktorės Dalios Mažeikaitės pyktį. Kitą dieną, vasario 12 d. ji darbo metu užėjo pas Ireną Šimkevičienę ir užsipuolė ją grasindama, kad dabar ši atsakys už kiekvieną posėdžio metu pasakytą žodį, grasino sumažinti jos atlyginimą, įžeidinėjo ją įvairiomis replikomis, nuvertinančiais komentarais.

Irena Šimkevičienė po tokio savo vadovės išpuolio pasijuto blogai. Vasario 13 d. ji kreipėsi į savo šeimos gydytoją ir buvo skubiai paguldyta į Skuodo ligoninę dėl labai aukšto kraujo spaudimo. Tačiau jos sveikatos stovis toliau blogėjo ir vasario 14 d. Irena Šimkevičienė priešinsultinėje būsenoje buvo išvežta į Klaipėdos ligoninę.

Vasario 13 d. visi Skuodo GMP darbuotojai, išskyrus buhalterę, kreipėsi raštu į Skuodo savivaldybę, kuriai priklauso įstaiga. Šiame rašte jie pranešė, kad darbo metu nuolatos jaučia direktorės Dalios Mažeikienės psichologinį spaudimą, engimą bei nuvertinimą. Bet kokios darbuotojų pastabos dėl esamų darbo sąlygų yra ignoruojamos.

Darbuotojai vieningai pareiškė nepasitikėjimą direktore Dalia Mažeikiene ir pareikalavo ją atleisti iš esamų pareigų. Daugiau skaityti čia. https://www.lps.lt/2432-skuode-po-mobingo-slaugytoja-atsidure-ligonineje

Profesinė sąjunga pranešė apie šią skandalingą padėtį žiniasklaidai.

Po šių faktų paviešinimo 2020 m. vasario 25 d. Skuodo GMP stotyje apsilankė rajono meras Petras Pušinskas ir darbuotojams pranešė, kad bendru sutarimu smurtaujanti direktorė atleista iš darbo. Jai išmokėta dviejų mėnesių atlyginimo dydžio išeitinė pašalpa, nors ji prašė išmokėti atlyginimą už pusę metų. Paskirtas laikinas direktorius.

Psichologinį smurtą patyrusi Irena Šimkevičienė prieš keias dienas grįžo iš ligoninės. Šiuo metu ji gydosi namuose. Jos būklė gerėja.

Nors kol kas finansavimo problemos nėra išspręstos, bet rajono valdžia žada didinti finansavimą Skuodo GMP stočiai. Savivaldybės opozicijos pasiūlymą didinti finansavimą 30 000 eurų valdantieji atmetė kaip nepakankamą.

Šios profesinės sąjungos narys Algimantas Šimkevičius pripažįsta, kad ši pergalė buvo pasiekta tuomet, kai darbuotojai suprato, jog tik vieningai susivieniję į profesinę sąjungą jie gali apginti savo teises į orų darbą.

Daugiau:

https://kauno.diena.lt/naujienos/lietuva/salies-pulsas/po-vadoves-ispuolio-pries-slaugytoja-zodi-tare-ministerija-tai-negali-kartotis-953494

https://www.delfi.lt/news/daily/lithuania/po-susitikimo-su-veryga-vadoves-ispuolis-viesai-apie-problemas-prabilusi-darbuotoja-atsidure-ligonineje.d?id=83563197&fbclid=IwAR2apGKgtcGQHxlyX9lY7ZZCxQbD0–qwpotyQ6zZOVf1dv1hoSUFq9KwpM#cxrecs_s

https://www.lrt.lt/naujienos/lietuvoje/2/1143919/skuodo-greitosios-pagalbos-drama-profsajunga-kaltina-direktore-mobingu-si-atkerta-viskas-del-algu?fbclid=IwAR0kVVPVCsjtK4RVPCGZz7tY1z8Y1cvLk4WokTE__zI2ZoqpD_JOT6sewvc

https://www.delfi.lt/news/daily/lithuania/po-susitikimo-su-veryga-vadoves-ispuolis-viesai-apie-problemas-prabilusi-darbuotoja-atsidure-ligonineje.d?id=83563197&fbclid=IwAR2apGKgtcGQHxlyX9lY7ZZCxQbD0–qwpotyQ6zZOVf1dv1hoSUFq9KwpM#cxrecs_s

https://www.diena.lt/naujienos/lietuva/salies-pulsas/skuode-po-vadoves-ispuolio-slaugytoja-atsidure-ligonineje-953214

https://www.15min.lt/naujiena/aktualu/lietuva/skuodo-greitosios-pagalbos-stotyje-sprogo-problemu-pulinys-darbuotojai-sukilo-pries-direktore-56-1277946

Skirkite 1.2% GPM Darbuotojų paramos fondui ir 0.6% PS "Solidarumas".
KAIP SKIRTI?