Lietuvoje lankėsi socialinio dialogo ekspertai

autorius Solidarumas
89116822 562689301014710 3944225294352646144 n

2020m. kovo 12d. Lietuvoje lankėsi socialinio dialogo ekspertai, darbdavių ir darbuotojų atstovai, iš Vokietijos ir Portugalijos. Socialinės apsaugos ir darbo ministerijoje vykusiame susitikime su socialinio dialogo ekspertais dalyvavo Lietuvos profesinės sąjungos ,,Solidarumas” pirmininkė Kristina Krupavičienė ir jos pavaduotoja Jovita Pretzsch.

Socialinės apsaugos ir darbo ministerijoje, Vilniuje, pradžioje buvo organizuotas bendras darbuotojų ir darbdavių prisistatymas ir apžvelgta situacija, kokia šiuo metu yra. Lietuvos darbdavių atstovas Lietuvos pramoninkų konfederacijos verslo aplinkos ir ekonomkikos departamento ekspertas Gabrielius Makuška padarė prezentaciją apie pasiekimus ir iššūkius socialiniame dialoge Lietuvoje. Jis minėjo, kad darbdaviai labai yra patenkinti ,,Solidarumo” susitarimu su ,,Linava” ir regioniniu bendradarbiavimu, kada Šiauliuose buvo pasirašytas darbdavių susitarimas su Šiaulių profesine sąjunga ,,Solidarumas”. Deja, bet šiai dienai socialinis dialogas nėra darbdavių prioritetinė veiklos sritis, tačiau situacija gali keistis.

Vėliau ministerijoje susirinkusieji pasiskirstė į dvi darbo grupes – darbdavių ir darbuotojų, tam, kad aptartų jiems svarbiu klausimus ir kokių veiksmų galėtų imtis artimiausiu metu. Dar iki pietų organizuotoje bendroje sesijoje darbdavių ir darbuotojų atstovai pasidalino savo lūkęsčiais.

Dvišalis bendradabiavimas yra labai sveikintinas – teigė profesinių sąjungų atstovas, socialinio dialogo ekspertas iš Vokietijos Peter Scherrer. Jis paminėjo pavyzdį iš Latvijos, kur ką tik viešėjo. Latvijos socialiniai partneriai susivienijo ir kreipėsi į Vyriausybę dėl atstovavimo ir kitų svarbių veiklų finansavimo.

Profesinių sąjungų atstovai išsakė savo didelį susirūpinimą dėl to, kad kai buvo vykdomas Socialinio dialogo ESF finansuojamas projektas, kartu su VDI, per keletą metų vienam ir tam pačiam dalyviui buvo galima dalyvauti tik 16val., nes daugiau išlaidų nebuvo kompensuojama. Taip pat, įgyvendinant projektą, didelis trukdis buvo de minimis lentelių pildymas. Buvo atvejų, kad darbdaviai atsisakė pildyti prašomus dokumentus dėl ko darbuotojai neturėjo galimybės dalyvauti projekto mokymuose ir veiklose.

Darbuotojų ir darbdavių atstovai sutarė, kad šį rudenį artėjant rinkimams į Lietuvos Respublikos Seimą, būtų naudinga kartu kreiptis į politines partijas su tam tikrais bendrais reikalavimais.

Socialinės apsaugos ir darbo ministerijoje vykusiame renginyje šios ministerijos atstovai nepasirodė, nes buvo užimti kituose renginiuose. Susitikimas vyko anglų kalba.

Skirkite 1.2% GPM Darbuotojų paramos fondui ir 0.6% PS "Solidarumas".
KAIP SKIRTI?