Pasaulinė darbuotojų saugos darbe ir sveikatos diena

autorius Solidarumas
zvake

Kiekvienais metais minima Pasaulinė darbuotojų saugos darbe ir sveikatos diena. Tarptautinės darbo organizacijos duomenimis pasaulyje kiekvienais metais darbe žūsta apie 350 000 darbuotojų, o dėl ligų, kurios kilo dėl nesveikų darbo sąlygų, kiekvienais metais miršta net apie du milijonus darbuotojų.

Taigi, dėl nesaugių sveikatai darbo sąlygų miršta daugiau žmonių, nei jų miršta nuo alkoholio ir narkotikų vartojimo.

Tarptautinės darbo organizacijos duomenimis, darbuotojų, mirštančių nuo priežasčių, susijusių su darbu, skaičius kiekvienais metais išauga 10%.

Daugiausia nelaimingų atsitikimų įvyksta statybose, transporte, gamyboje, sandeliuojant. Šiuo metu pasaulyje daug medikų miršta gelbėdami koronavirusu apsikrėtusių žmonių gyvybes.

Darbuotojai, kurie dirba neturėdami tinkamų apsaugos priemonių, darbe susiduria su pavojingais chemikalais, asbestu, kancerogeninėmis medžiagomis (dizelinas ir kt), persidirba dirbdami viršvalandžius ar monotonišką darbą, kuomet apkraunamos tos pačios raumenų grupės, ilgainiui suserga lėtinėmis ligomis ir anksčiau laiko netenka nedarbingumo arba miršta.

Daug mirčių būtų galima išvengti, jei darbdaviai skirtų pakankamai lėšų, sukuriant sveikatai saugias darbo ir poilsio sąlygas.

Nors Lietuvoje statistika rodo, kad Lietuvoje nelaimingų atsitikimų skaičius mažėja, tačiau šiemet per tris šių metų mėnesius dėl nelaimingų atsitikimų darbe žuvo beveik tiek pat darbuotojų kaip per visus praėjusius metus.

Lietuvoje didelė bėda yra tai, kad daug nelaimingų atsitikimų nėra registruojami, nes darbdaviai priverčia darbuotojus meluoti, kad nelaimingas atsitikimas įvyko ne darbo vietoje. Taip darbdaviai išvengia baudų ir sutaupyto pinigus, kuriuos turėtų skirti saugių darbo sąlygas sudarymu ir aprūpinant darbuotojus darbo apsaugos priemonėmis.

Profesinėms sąjungoms pasiūlius Tarptautinė darbo organizacija 2002 m. paskelbė balandžio 28 d. Pasaulinė darbuotojų saugos darbe ir sveikatos diena, kurios metu prisimenami darbe žuvę darbuotojai ir keliamos darbuotojų darbo saugos ir sveikatos problemos.

Lietuvoje ši diena oficialiai pradėta minėti nuo 2018 metų.

Pasaulinės darbuotojų saugos darbe ir sveikatos dienos proga Lietuvos profesinės sąjungos „Solidarumas“ pirmininkė Kristina Krupavičienė kreipėsi į darbuotojus:

„Kviečiu visus darbuotojus jungtis į profesines sąjungas, nes profesinės sąjungos turi visas įstatymais numatytas teises atstovauti darbuotojus, sprendžiant jiems svarbius klausimas įmonės ar valstybės lygiu ir užtikrinti darbuotojams tinkamas darbo ir apmokėjimo sąlygas. Kviečiu profesinės sąjungos narius tapti Lietuvos profesinės sąjungos „Solidarumas“ darbo inspektoriais, kurie yra savanoriški Valstybinės darbo inspekcijos padėjėjai, ir savo darbo vietoje kurti saugią aplinką, parodant darbdaviams ką reikia gerinti, o darbuotojus mokant laikytis darbo saugos taisyklių“.

Daugiau: https://www.vdi.lt/Forms/NA_PL.aspx

Skirkite 1.2% GPM Darbuotojų paramos fondui ir 0.6% PS "Solidarumas".
KAIP SKIRTI?