Profesinių sąjungų atstovai susitiko su Ministru Pirmininku S.Skverneliu

autorius Solidarumas
kris skver kuku1

2020 m. balandžio 29 d. rytą Lietuvos profesinės sąjungos „Solidarumas“ pirmininkė Kristina Krupavičienė, pavaduotojas Rimtautas Ramanauskas ir kitų Trišalėje taryboje esančių profesinių sąjungų atstovais virtualiai susitiko su Lietuvos Ministru Pirmininku Sauliumi Skverneliu, kuris ir buvo šio susitikimo rengėjas. Susitikime taip pat dalyvavo Socialinių reikalų ir darbo ministras Linas Kukuraitis ir viceministrė Eglė Radišauskienė.

Saulius Skvernelis pasveikino profesinių sąjungų atstovus artėjančios Gegužės 1-osios proga ir pristatė savo Vyriausybės programą kovojant su koronaviruso sukelta krize ir jos pasekmėmis.

Ministrui Pirmininkui buvo svarbu išgirsti ką apie numatomus Vyriausybės veiksmus, kurie bus svarstomi jau tą pačią dieną po pietų, mano darbuotojų atstovai.

Pasak Sauliaus Skvernelio, Vyriausybė numato skirti apie milijardą eurų paramos programą, kuri pasieks 1. 4 mln. Lietuvos gyventojų.

 

„Pagrindinis tikslas – išlaikyti darbo rinkoje maksimalų įmanomą žmonių skaičių. Esamų darbo vietų išsaugojimas ir naujų kūrimas šiandien yra svarbiausia. Puikiai tai suprantame, todėl ir einame šiuo keliu“.- sakė Ministras Pirmininkas.

„Pirma ir reikšmingiausia priemonė – pusę metų bus subsidijuojama ne mažiau kaip 50 proc. iš prastovų grįžtančiųjų darbo užmokesčio ir prieš tai darbo neturėjusių darbo užmokesčio. Pirmaisiais dviem mėnesiais darbdaviams bus teikiama net 100 proc. pagalba – paprastai kalbant, valstybė padengs pilną darbo užmokestį (iki MMA). Stiprėjant įmonių pajėgumams parama palaipsniui bus mažinama“, -sakė jis.

„Planuojame, kad ši priemonė pasieks 210 tūkst. darbuotojų. Jai numatoma skirti 380 mln. eurų, – ir pridūrė,- „Kita paketo dalis skirta žmonių, praradusių darbą, grąžinimui į darbo rinką. Taikysime remiamą įdarbinimą, o taip pat teiksime paramą mokymuisi naujai kvalifikacijai įgyti. Tam dvigubai didinamos lėšos profesiniam mokymuisi. Keičiamas pameistrystės rėmimas, numatant didesnę darbo užmokesčio kompensaciją ir taip pritraukiant į šią mokymosi formą daugiau asmenų. Tam bus skirta daugiau kaip 10 mln. eurų“.

Dar viena žinia, pasak jo, kad savarankiškai dirbantys ir verslūs žmonės taip pat turės papildomą galimybę steigti darbo vietas, ypač regionuose. Verslūs darbo netekę žmonės galės pasinaudoti vietinėmis užimtumo iniciatyvomis netaikant 50 proc. garanto, o negalią turintys darbingo amžiaus žmonės galės dalyvauti savarankiško užimtumo rėmime. Tam numatoma apie 5,6 mln. eurų pagalba

Iškritusiems iš darbo rinkos asmenims – o tokių gali būti ir apie 200 tūkst. – bus siekiama užtikrinti bent minimalias pajamas ir pagalbą. Jiems pusę metų bus mokama 200 eurų darbo paieškos išmoka. Tam numatoma skirti apie 265 mln. eurų.

Beveik 910 tūkst. asmenų, kurie gauna senatvės pensijas, našlių ir našlaičių, maitintojo netekimo, ištarnauto darbo laiko pensijas, taip pat kompensacijas už ypatingas sąlygas bei įvairias šalpos išmokas, bus išmokėta vienkartinė 200 eurų išmoka. Tai dažniausiai – rizikos grupės žmonės, kuriems apribojimai tikriausiai išliks ir karantinui pasibaigus, todėl šiuo sprendimu norime padėti būtent tokiems. Tam bus skirta 182 mln. eurų.

Socialinės paramos gavėjams laikinai nebus vertinamas turimas turtas, neįskaitoma dalis nedarbo socialinio draudimo ar darbo paieškos išmokos, bus praplečiama teisė gauti paramą didinant valstybės remiamų priemonių ribas. Vertinant nepasiturinčių šeimų pajamas bus žiūrimos tik 3 mėnesių pajamos, kad daugiau šeimų karantino metu gautų didesnius vaiko pinigus.

„Taip pat trumpinsime socialinio būsto nuomos laukimo terminus,“ – pažadėjos Ministras Pirmininkas,- „o jo negavusiems žmonėms per nustatytą laiką savivaldybės turės užtikrinti rinkoje nuomojamo tinkamo būsto nuomos mokesčio kompensaciją asmeniui ar šeimai, kurios „grindys“ yra apie 32 eurus asmeniui“.

„Suprantame žmonių padėtį, dėl įvairių priežasčių sumažėjusias pajamas ir galimybes dirbti, todėl tikrai nepaliksime jų likimo valiai. Akivaizdu, kad tik dirbdami kartu, padėdami žmonėms prisitaikyti prie naujosios gyvenimo su virusu realybės, mes galėsime atsitiesti ir įveikti šią pandemijos sukeltą krizę, – pabaigė pristatymą Saulius Skvernelis.

Kristina Krupavičienė teigiamai įvertino pateiktus pasiūlymus, padėko Vyriausyei už pastangas rūpintis krizinėje padėtyje atsidūrusiais žmonėmis, bet kartu išreiškė susirūpinimą, kad šios lėšos pasiektų gyventojus be trukdžių, nes dažnai, ypač savivaldybių lygmenyje, to nepavyksta sėkmingai padaryti. Ministras Pirmininkas pažadėjo, kad šiam klausimui spręsti bus skiriamas paildomas dėmesys.

Lietuvos profesinės sąjungos „Solidarumas“ pirmininkei paklausus, kada bus didinami žadėti atlyginimai medikams ir socialiniams darbuotojams, Saulius Skvernelis atsakė, kad medikų atlyginimai bus padidinti jau už darbą balandžio mėnesį. Atlyginimai socialinims darbuotojams taip pat bus didinami artimiausiu metu.

Kristina Krupavičienė atkreipė dėmesį, kad koronaviruso pandemija parodė, kad sveikatos apsaugos sistema kaip ir visas Lietuvos viešasis sektorius palyginus su kitomis šalimis gerai susitvarkė su jam keliamais uždaviniais, nes nebuvo taip „optimizuotas“, todėl ji siūlė ateityje viešajį sekrorių stiprinti, o ne jį mažinti.

Buvo iškeltos reorganizacijos problemos valstybinėje įmonėje AB „Kelių priežiūra“, nes jau svarstomi planai atleisti darbuotojus, kai nedarbo lygis dėl koronaviruso pandemijos pasiekė rekordines aukštumas.

Ministras Pirmininkas pažadėjo pasidomėti šiuo klausimu.

Kristinai pareiškus susirūpinimą dėl liberalų Seime įregistruotų Darbo kodekso pataisų, Ministras Pirmininkas Saulius Skvernelis užtikrino, kad jo Vyriausybė ir valdanti koalicija šias pataisas tikrai atmes.

Skirkite 1.2% GPM Darbuotojų paramos fondui ir 0.6% PS "Solidarumas".
KAIP SKIRTI?