Lietuvos profesinės sąjungos „Solidarumas” pirmininkė ragina spręsti GMP vairuotojų ateities klausimą

autorius Solidarumas
kristina krupaviciene 82116961

2020 m. liepos 31 d. Lietuvos profesinės sąjungos „Solidarumas“ pirmininkė Kristina Krupavičienė kreipėsi į Ministrą Pirmininką Saulių Skvernelį ir Sveikatos apsaugos ministrą Aurelijų Verygą, klausdama ar sprendžiamas Greitosios medicininės pagalbos (GMP) vairuotojų perkvalifikavimo į paramedikus klausimas, kurį profesinė sąjungą iškėlė savo rašte Ministrui Pirmininkui dar 2019 m. rugsėjo 14 d. Skaityti paspaudus čia.

Nuo 2024 m. įsigalios tvarka, kuri leis GPM vairuotojais dirbti tik paramediko kvalifikaciją turintiems darbuotojams. Šiuo metu tik maža dalis iš 1200 GMP vairuotojų turi paramediko kvalifikaciją.

Mokymai įgyti paramediko kvalifikaciją kainuoja apie 3300 eurų ir yra per brangūs vairuotojams, kurių vidutinis atlyginimas yra apie 600 eurų per mėnesį atskaičius mokesčius, nors vairuotojų, įsigyjusių paramedikų kvalifikaciją atlyginimai padidėtų 150-200 eurų per mėnesį atskaičius mokesčius.

Laiku neapmokius GPM vairuotojų ir nesuteikus jiems paramediko kvalifikacijos dauguma jų taps bedarbiais arba pereis dirbti į kitus darbus, o GPM suteikimas bus paralyžiuotas.

Kristina Krupavičienė klausė ar GMP vairuotojų perkvalifikavimas į paramedikus yra įtrauktas į 6.3 mlrd. eurų vertės Ateities ekonomikos DNR Investicijų plano į žmogiškąjį kapitalą, sveikatos apsaugos stiprinimo, užimtumo didinimo, darbuotojų perkvalifikavimo, regioninio balanso išlaikymo priemones.

 

LR Ministrui Pirmininkui Sauliui Skverneliui

Sveikatos apsaugos ministrui Aurelijui Verygai,

Kopija: Seimo Sveikatos reikalų komiteto pirmininkei Astai Kubilienei

 

Dėl projekto GMP vairuotojams įgyti paramedikų kvalifikaciją

 

2019 rugsėjo 14 d. savo rašte „Dėl greitosios medicinos pagalbos vairuotojų darbo perspektyvų” Nr. 10-096 mūsų profesinė sąjunga atkreipė Jūsų dėmesį į Greitosios medicininės pagalbas (GMP) medikų problemas, kurias būtina spręsti.

Viena iš jų yra ta, kad, mūsų duomenimis, tik 20-25% iš visų1200 Lietuvos GMP vairuotojų turi paramedikų kvalifikaciją ir gali padėti kitam kartu dirbančiam GMP medikui. Tuo tarpu Europos Sąjungos šalyse beveik visi GMP vairuotojai yra paramedikai.

Vadovaujantis šiuo metu galiojančiu Lietuvos Respublikos sveikatos apsaugos ministro įsakymu 2007 lapkričio 6 d. Nr. V-895 „Dėl greitosios medicinos pagalbos paslaugų teikimo reikalavimų aprašo patvirtinimo“ 2007 m. lapkričio 6 d. Nr. V-895 II skyriaus 17.7 punktu GMP brigadose dirba vairuotojai, tačiau nuo 2024 metų įsigalioja įsakymo pataisa, kurioje vairuotojų nelieka ir juos keičia paramedikai.

Laiku neparengus pakankamai paramedikų GMP teikimas gyventojams bus paralyžiuotas.

Įsigaliojus įsakymo pataisai GMP vairuotojai, kaip neturintys reikiamos kvalifikacijos, bus priversti ieškotis kito darbo arba papildyti bedarbių gretas. Ypač tai opu rajonuose, nes beveik visi ten dirbantys GMP vairuotojai neturi paramediko kvalifikacijos.

Mokymai įgyti paramediko kvalifikaciją kainuoja apie 3300 eurų ir yra per brangūs vairuotojams, kurių vidutinis atlyginimas yra apie 600 eurų per mėnesį atskaičius mokesčius, nors vairuotojų, įsigyjusių paramedikų kvalifikaciją atlyginimai padidėtų150-200 eurų per mėnesį atskaičius mokesčius.

Gydymo įstaigos, kuriose dirba vairuotojai, nėra linkusios investuoti į jų kvalifikacijos kėlimą dėl neaiškios Greitosios medicinos pagalbos priklausomumo padėties ir dėl to, kad išleisti darbuotojus mokytis, bei užtikrinti nepertraukiamą darbo rėžimą įstaigos nepajėgia finansiškai.

Savo rašte 2019 rugsėjo 14 d. rašte „Dėl greitosios medicinos pagalbos vairuotojų darbo perspektyvų” Nr. 10-096 mes ssiūlėme spręsti šią GMP vairuotojų kvalifikacijos kėlimo problemą, apmokant juos paramediko kvalifikacijos, panaudojus Europos socialinio fondo lėšas.

Norime žinoti kas daroma, kad GMP vairuotojai galėtų įgyti paramedikų kvalifikaciją.

Ar GMP vairuotojų perkvalifikavimas į paramedikus yra įtrauktas į Ateities ekonomikos DNR Investicijų į žmogiškąjį kapitalą, sveikatos apsaugos stiprinimo, užimtumo didinimo, darbuotojų perkvalifikavimo, regioninio balanso išlaikymo priemones?

Pagarbiai

Lietuvos profesinės sąjungos „Solidarumas“ pirmininkė Kristina Krupavičienė

 

Skirkite 1.2% GPM Darbuotojų paramos fondui ir 0.6% PS "Solidarumas".
KAIP SKIRTI?