Lietuvoje per paskutinius du metus darbo našumas išaugo dvigubai

autorius Solidarumas
120115434 336368680966047 218408112039839071 n

2020 m. rugsėjo 23d. Ekonominio bendradarbiavimo ir plėtros organizacijos (toliau EBPO) misijos Lietuvoje antrame etape toliau svarstomos Lietuvos įgūdžių strategijos rekomendacijos nuotoliniu būdu. Visą dieną vykusiuose susitikimuose dalyvavo Lietuvos profesinės sąjungos ,,Solidarumas” pirmininkės pavaduotoja Jovita Pretzsch.

Susitikimuose nuotoliniu būdu buvo aptariamas trečiasis – efektyvesnis žmonių įgūdžių panaudojimo darbo vietose prioritetas. EBPO ekspertai dirbo iš Paryžiaus ir Šveicarijos. Tą dieną  10.00 val. vyko darbinis susitikimas su Lietuvos valdymo grupe, o 15.30val. buvo organizuotas ekspertų grupės pasitarimas.

Ekonomikos ir inovacijų ministerijos atstovas ekonomikos plėtros departamento direktorius Osvaldas Šmitas tardamas sveikinimo žodį pabrėžė, kad tai yra neeilinis tyrimas, labai reikalingas Lietuvai ir labai gerai įsirašantis į 2021-2027 programavimo laikotarpį.

EBPO koordinatorius, analitikas ir 3-čiojo prioriteto autorius Bartas Statsas (Bart Staats) priminė, kad esame rekomendacijų ir konsultacijų etape. Jis atskleidė, kad egzistuoja teigiamas ryšys tarp įgūdžių naudojimo darbo vietose ir darbo našumo. Geresni įgūdžiai padeda greičiau atsistatyti ekonomikai, teigė pranešėjas. Jis informavo, kad Lietuvoje įgūdžiai yra žemesni nei Europos sąjungos (toliau ES) vidurkis ir tai stebina, nes žmonių raštingumas yra pakankamai didelis. EBPO analitikas yra tikras, kad Lietuva gali pagerinti savo rodiklius. Lietuvoje per paskutinius du metus darbo našumas išaugo dvigubai ir siekia 75 proc. ES vidurkio. Po sveikinimo kalbu dalyviai buvo padalinti į atskirus ,,langus” kuriuose aptarinėjo prioritetus, o vėliau grupės vadovai pristatė juos benrame susitikime.

Popietiniame Ekspertų grupės pasitarime kalbėta ir apie tai, kaip paskatinti darbuotojų įsitraukimą į sprendimų priėmimo procesą, ko gi reikėtų profesinėms sąjungmos, kad jos geriau įtakotų ir atstovautų savo narius. Lietuvos profesinės sąjungos ,,Solidarumas” pirmininkės pavaduotoja Jovita Pretzsch atskleidė, kad profesinių sąjungų atstovų nebeliko regioninėse plėtros tarybose, kas ženkliai sumažino jų įsitraukimą, o efektyviai veikia Respublikinė Trišalė taryba, nors prieš keletą metų ir buvo sunaikintas jos sekretoriatas. Ji teigė, kad galėtų būti daugiau darbuotojų atstovų įmonių stebėtojų tarybose, o darbuotojai galėtų būti geriau informuojami ir konsultuojami.

Skirkite 1.2% GPM Darbuotojų paramos fondui ir 0.6% PS "Solidarumas".
KAIP SKIRTI?