Kokios yra atleidimo iš darbo alternatyvos?

autorius Solidarumas
120195266 793488581426211 3708404866751430335 n

2020 m. rugsėjo 24d. įvyko Europos profesinių sąjungų konfederacijos (toliau ETUC) vebinaras ,,Derybos dėl restruktūrizavimo: kokios yra atleidimo iš darbo alternatyvos?”, kuriame kalbėta ir apie „Covid-19“ krizės poveikį restruktūrizavimui. Vebinare dalyvavo Lietuvos profesinės sąjungos ,,Solidarumas” pirminikės pavaduotoja Jovita Pretzsch. 

Seminarą moderavo ETUC generalinio sekretoriaus pavaduotoja Ester Lynč (Esther Lynch). Po trumpo dalyvių pasveikinimo, žodį ji perdavė ETUC prezidentui Loranui Berge (Loran Berge). Jis patikino, kad labiausiai koronaviruso krizės yra pažeistos mažos kompanijos, transporto sektorius,  laikini ir sezonianiai darbuotojai. Loranas Berge atskleidė, kad Prancūzijoje, iš kurios jis yra, prašoma labiausiai padėti jaunimui, taip pat nėra aišku, kada prasidės ekonomikos gaivinimas ir kokių įgūdžių reikės. Taip pat norima, kad būtų pradėtas reguliuoti teledarbas, nes jis labai įtakoja gyvenimo kokybę. Šiuo metu intensyviai dirbama su profesinių sąjungų aktyvistais, atliekami mokymai nuotoliniu būdu. 

IndustriAll Europe atstovė Judith Kirton-Darling patikino, kad visi sektoriai yra paliesti krizės. Labiausiai paliestas aviasektorius. Vyksta dalykai, kurie anksčiau nevyko, Vokietijoje atleista 50000 darbuotojų. Dabar laukiama antrosios bangos. IndustriAll Europe atstovė atskleidė, kad svarbiausias dalykas – tai išvengti atleidimų. Vis daugiau diskutuojama apie 4 darbo dienų darbo savaitę. Deja, bet vis dar susiduriama su tokiais reiškiniais, kai kompanijos parengia planus, nesuderinusios su darbuotojų atstovais ir pradeda juos įgyvendinti. 

Danijos profesinių sąjungų konfederacijos atstovas Peter Ahrenfeld Schroder atskleidė, kad Danijoje krizės metu buvo pasirašyti du trišaliai susitarimai. Pačios krizės pradžioje buvo pasirašytas trišalis susitarimas dėl darbuotojų atleidimo, o vėliau buvo pasirašytas dar kitas susitarimas dėl darbuotojų mokymų. Abejais atvejais darbdaviai gavo paramą, šie susitarimai laikomi sėkmingais nes iki šios tik 20000 darbuotojų neteko darbo. 

2020 m. gruodžio mėnesio pabaigoje vyks ETUC vykdomojo komiteto posėdis, kuriame bus galutinai apsispręsta dėl socialinio dialogo, parengta rezoliucija.

Skirkite 1.2% GPM Darbuotojų paramos fondui ir 0.6% PS "Solidarumas".
KAIP SKIRTI?