Saugiose darbo vietose mažesnis krūvis

autorius Solidarumas
122322178 784902185388216 6844392717875346655 n

2020 m. spalio 22 d. įvyko Europos 2020-2022 m. saugių darbo vietų kampanijos ,,Saugiose darbo vietose mažesnis krūvis” atidarymo konferencija, kurioje dalyvavo Lietuvos profesinės sąjungos ,,Solidarumas” pirmininkės pavaduotoja Jovita Pretzsch ir Elektrėnų socialinių paslaugų centro darbuotojų profesinės sąjungos ,,Solidarumas” pirmininkė Stasė Gurskienė.

Atidarymo konferencijoje sveikinimo žodį tarė Valstybinės darbo inspekcijos (VDI) Darbuotojų saugos ir sveikatos skyriaus vadovas Saulius Balčiūnas. Jis pasveikino dalyvius su puikia konferencija, palinkėjo gerų įspūdžių ir priminė, kad tokių konferencijų nereikėtų, jei visi būtų sveiki, bet deja yra kitaip.

Šis kampanija skirta darbuotojams ir darbdaviams šviesti, ji tęsis 3 metus, kurioje kviečiami dalyvauti visuomenės atstovai. Konferencijoje buvo atskleista, kad 3 iš 5 Europos Sąjungos (ES) darbuotojų turi raumenų ir kaulų sutrikimų. O 60 proc. ES darbuotojų  įvardija rimčiausiais kaulų ir raumenų sutrikimus.

Kiekvienų metų spalio paskutinė savaitė yra saugos darbe savaitė, kurios metu vyksta įvairiausi renginiai, pristatant gerosios praktikos pavyzdžius ir t.t. Saugos darbe kampanijos tikslas pasidalinti informacija ir paaiškinimais kur ją galima rasti. Keletui atrinktų temų bus ruošiami ekspertiniai straipsniai. Šios kampanijos partneriai yra išsibarstę po visą ES. Tai yra Europos įmonių tinklas, įvairios ES institucijos, nacionaliniai partneriai ir t.t.

Konferencijos dalyviai klausė, kodėl ši iniciatyva nėra išviešinta? Juk darbuotojų sauga ir sveikata yra tokia svarbi. Deja, bet Lietuvoje  mažaikur apie tai yra skelbiama. Vietinės žiniasklaidos priemonės visai apie tai neinformuoja. Bet situacija yra panaši visoje Europoje, išskyrus Skandinavijos šalis.

Siekiant gerinti darbuotojų darbo sąlygas labai svarbus yra rizikos įvertinimas darbo vietoje. Šis įvertinimas yra viena iš darbdavių prievolių. Vertinat riziką darbo vietoje paprastai yra vertinami veiksniai: ergonominiai, fizikiniai, psichosomatiniai, cheminiai ir biologiniai. Konferencijoje paaiškėjo, kad tik 60 proc. savivaldybių įstaigų yra įsivertinę riziką darbo vietoje, kitos to paprasčiausiai nedaro.

Konferencijoje pranešimus skaitė:

Nerita Šot, VDI Darbuotojų saugos ir sveikatos skyriaus darbuotoja;

Jūratė Tamašauskaitė, Higienos instituto Profesinės sveikatos centro Profesinės sveikatos tyrimų skyriaus specialistė;

Rita Zubkevičiūtė, VDI Darbuotojų saugos ir sveikatos skyriaus vyriausioji darbo inspektorė.

Skirkite 1.2% GPM Darbuotojų paramos fondui ir 0.6% PS "Solidarumas".
KAIP SKIRTI?