Lietuvos profesinė sąjunga „Solidarumas” ragina kovoti su smurtu prieš moteris

autorius Solidarumas
smurtas pries moteris

Minint Tarptautinės kovos su smurtu prieš moteris dieną Lietuvos profesinės sąjungos „Solidarumas“ pirmininkė Kristina Krupavičienė ragina Seimo pirmininkę V.Čmilytę-Nielsen ir Ministrę Pirmininkę I.Šimonytę ratifikuoti Tarptautinės darbo organizacijos konvenciją Nr.190 Dėl smurto ir priekabiavimo darbe, kuris įpareigotų Lietuvą suderinti savo įstatymus su aukštesniais tarptautiniais standartais kovojant prieš smurtą ir priekabiavimą.

LR Seimo pirmininkei Viktorijai Čmilytei – Nielsen

LR Ministrei Pirmininke Ingridai Šimonytei

 

Dėl smurto prieš moteris

 

Lapkričio 25 d. yra Tarptautinė kovos su smurtu prieš moteris diena.

Šiuo metu dar daug moterų Lietuvoje patiria fizinį ir psichologinį smurtą šeimoje ar darbo vietose. Deja, ne visada moterys, patyrusios smurtą, drįsta viešai apie tai prabilti, o smurtautojai susilaukia bausmių, kurios sustabdytų jų smurtinius veiksmus.

Daug moterų darbo vietose patiria nuolatinį psichologinį darbdavių smurtą. Ypač dažnai psichologinį darbdavių smurtą patiria profesinių sąjungų lyderės ir narės už tai kad atstovauja savo narius.

Šiemet vasarą profesinės sąjungos lyderė dėl to, kad Sveikatos apsaugos ministrui atskleidė negeroves Skuodo greitosios pagalbos stotyje, patyrė tokį didelį psichologinį vadovės smurtą, kad priešinsultinėje būsenoje buvo išvežta į ligoninę.

Penkios profesinės sąjungos narės Panevėžio pataisos namų slaugytojos beveik mėnesį negalėjo dirbti, nes neteko darbingumo dėl nuolatinio gydytojos smurto, kurio įstaigos vadovybė nenorėjo pastebėti, nors apie tai buvo nuolatos informuojama.

Šie psichologinio smurto atvejai sustabdomi tik žiniasklaidai apie juos paviešinus.

Deja, nors Lietuvos Darbo kodekso 30 straipsnis numato, kad darbdavys privalo sukurti saugią nuo psichologinio smurto darbo aplinką, Lietuvos įstatymuose nėra numatyta darbdavio atsakomybė ir teisinės priemonės, kurios darbo vietose užkirstų kelią psichologiniam smurtui ir pareikalautų atsakomybės iš smurtautojų.

Psichoginio smurto sumažėtų, jei Lietuva ratifikuotų Tarptautinės darbo organizacijos (TDO) 190 konveciją Dėl smurto ir priekabiavimo darbo pasaulyje panaikinimo, nes įpareigotų Lietuvą priderintį savo įstatymus prie aukštesnių tarptautinių standartų kovojant prieš smurtą ir priekabiavimą.

Todėl Lietuvos profesinė sąjunga Solidarumas”, būdama Tarptautinės profesinių sąjungų konfederacijos  nare,  palaiko tarptautinę kampaniją ir ragina ratifikuoti TDO konvenciją Nr190 , kuri buvo priimta 2019 m. birželio 21 d. Ženevoje.

Ši konvencija priimta, pripažįstant kiekvieno teisę į darbo pasaulį, kuriame nėra smurto ir priekabiavimo, tame tarpe ir smurto bei priekabiavimo dėl lyties. Konvenciją ratifikavusių šalių atstovai pripažįsta, kad smurtas ir priekabiavimas darbo pasaulyje gali prilygti žmogaus teisių pažeidimui ar piktnaudžiavimas jomis. Lietuva, kaip ir kitos TDO narės, yra atsakingos už bendros visiško nepakantumo smurtui ir priekabiavimui aplinkos skatinimą, visi darbo pasaulyje dalyvaujantys subjektai privalo susilaikyti nuo smurto ir priekabiavimo, užkirsti jam kelią ir kovoti su šiuo reiškiniu.

Jungtinių Tautų Generalinė asamblėja 2000 m. priėmė rezoliuciją ir  lapkričio 25 d. oficialiai pripažino Tarptautine kovos su smurtu prieš moteris diena, pagerbiant 1960 m. lapkričio  25 d. Dominikos Respublikoje nužudytų politinių aktyvisčių trijų seserų Mirabal atminimą.

Pagarbiai

Lietuvos profesinės sąjungos „Solidarumas“ pirmininkė Kristina Krupavičienė

Skirkite 1.2% GPM Darbuotojų paramos fondui ir 0.6% PS "Solidarumas".
KAIP SKIRTI?