Aptarti Vyriausybės planai socialinės apsaugos ir darbo srityse

autorius Solidarumas
str planai

2021 m. sausio 18 d. vyko nuotolinis Socialinės apsaugos ir darbo ministerijos susitikimas, kuriame dalyvavo Socialinių reikalų ir darbo viceministras Vytautas Šilinskas, Lietuvos profesinės sąjungos „Solidarumas“ pirmininkė Kristina Krupavičienė, generalinis sekretorius Ričardas, Garuolis kiti profesinių sąjungų, darbdavių organizacijų ir ministerijų atstovai. Susitikime buvo aptarti svarbiausi Vyriausybės ketverių metų planai socialinės apsaugos ir darbo srityse.

Kristina Krupavičienė atkreipė ministerijos atstovų dėmesį į nepakankamą socialinį dialogą, ypač privačiame sektoriuje ir regionuose bei paragino jį per ateinančius ketverius metus sustiprinti. Ji pabrėžė, kad socialinis dialogas vyksta tarp socialinių partnerių t. y. tarp profesinių sąjungų valdžios ir darbdavių organizacijų, todėl jo negali pakeisti bendravimas tarp valstybinių institucijų ir nevyriausybinių organizacijų, kuriam ketinama skirti daug lėšų.

Susitikimo metu buvo pasikeista nuomonėmis įvairiais klausimais. Ministerijos atstovams atskleidus, kad Vyriausybėje svarstoma didinti Sodros „lubas“, darbdavių atstovai ragino to nedaryti, tačiau profesinių sąjungų atstovai tam pritarė, nes tai padėtų daugiausiai uždirbaniems darbuotojams, kurių atlyginimai yra aštuonis kartus didesni už šalies vidurkį, daugiau prisidėti prie šalies gyventojų gerovės kėlimo.

Darbdaviai ragino švelninti bausmes darbdaviams, kurie nelegaliai įdarbina darbuotojus, ir neatimti metams teisės tokioms įmonėms įdarbinti užsieniečius iš trečiųjų šalių, taikant bausmes tik už sistemingus ir tyčinius pažeidimus.

Statybininkų profesinės sąjungos „Solidarumas“ pirmininkas Ričardas Garuolis pritarė Lietuvos statybininkų asociacijos pasiūlymams kuo greičiau šalies mastu įdiegti vakarietiškus darbo saugos įstatymus ir jau veikiančią, bet dar neprivalomą Statybininkų tapatybės kortelę STATREG, kuri padėtų greitai sumažinti nelegalų darbą ir „šešėlį“.

Ministerijos atstovai pažadėjo pateiktas pastabas perduoti Vyriausybei, kuri ketina socialinės apsaugos ir darbo klausimus spręsti kompleksiškai, keičiant įstatymus ir ir mokesčių sistemą.

 

Skirkite 1.2% GPM Darbuotojų paramos fondui ir 0.6% PS "Solidarumas".
KAIP SKIRTI?