Lietuvos profesinė sąjunga „Solidarumas” siūlo suvienodinti GMP ir pelno mokesčius

autorius Solidarumas
as pelno mokstis

Lietuvos profesinės sąjungos „Solidarumas“ generalinis sekretorius Ričardas Garuolis nusiuntė Finansų ministrei Gintarei Skaistei pasiūlymą panaikinti mokestinę lengvatą pelnui ir suvienodinti pajamų, gaunamų iš darbo ir kapitalo, apmokestinimą.

Šiuo metu Gyventojų pajamų mokestis (GMP), kurį moka darbuotojas, yra 20% jo darbo užmokesčio dydžio, tuo tarpu pelno mokestis sudaro 15% gaunamo pelno.

Pelno mokesčio lengvata buvo įvesta per 2008 metų krizę ir nebuvo atšaukta. Panaikinti pelno mokesčio lengvatą Lietuvos profesinė sąjunga „Solidarumas“ siūlė visoms Lietuvos Vyriausybėms.

Šiuo metu Finansų ministerija sukūrė darbo grupę, kuri ketina peržiūrėti visas mokesčių lengvatas. Vyriausybei ir Seimui pritarus pelno mokesčio lengvata būtų panaikinta 2022 m.

Dėl pandenmijos sukeltų verslo apribojimų išaugo valstybės skola, kurią ateityje reikės grąžinti visiems Lietuvos gyventojams, todėl pelno mokesčio lengvatos panaikinimas būtų socialiai teisingas ir papildytų valstybės biudžeto pajamas.

 

LR Finansų ministrei Gintarei Skaistei

Pasiūlymai Mokesčių ekspertų darbo grupei

Lietuvos profesinė sąjunga „Solidarumas“, įvertindama galiojančių mokesčių lengvatų tikslingumą ir poveikį, peržiūrėjusi šias lengvatas ir kitas specialias sąlygas, išimtis, iškreipiančias apmokestinimo teisingumą, siūlo panaikinti mokestinę lengvatą pajamoms, gaunamoms iš kapitalo, ir suvienodinti pajamų, gaunamų iš kapitalo ir darbo, apmokestinimą.

Šiuo metu Lietuvoje pelno mokestis yra 15%, o Gyventojų pajamų mokestis – 20%.

Siūlome nustatyti 20% pelno mokestį. Tai padėtų supaprastinti mokesčių surinkimo apskaitą, padidintų apmokestinimo ir socialinį teisingumą bei valstybės biudžeto pajamas.

Europos komisija savo rekomendacijose Lietuvai kiekvienais metais nurodo, kad lyginant su kitomis Europos Sąjungos šalimis mūsų šalyje į biudžetą surenkama santykinai su šalies BVP per mažai pajamų. Pagal šį rodiklį Lietuva Europos Sąjungoje yra paskutinėse vietose.

Lietuvos Prezidentas Gitanas Nausėda, ragindamas kurti Lietuvoje Gerovės valstybę, taip pat siūlo didinti per biudžetą perskirstomą BVP dalį.

Šios mokesčio lengvatos panaikinimas įsigaliotų nuo 2022 metų, todėl tai neturėtų neigiamos įtakos Lietuvos ūkiui, nes visos tarptautinių organizacijų ir privačių bankų prognozės rodo, jog 2022 metais Lietuvoje laukiamas ekonomikos augimas.

 

Pagarbiai

Lietuvos profesinės sąjungos „Solidarumas“ generalinis sekretorius

Ričardas Garuolis

 

Skirkite 1.2% GPM Darbuotojų paramos fondui ir 0.6% PS "Solidarumas".
KAIP SKIRTI?