Maltoje – dalinosi patirtimi, kaip spręsti jaunimo nedarbo problemą

autorius Solidarumas

2014 m. balandžio 12 d. Maltoje įvyko Europos centro darbuotojų klausimams spręsti (EZA) ir Maltos darbininkų sąjunga (UHM)  organizuotas seminaras „Inovatyvus įrankiai spręsti jaunimo nedarbo probemai“. Renginyje, kuris truko 2 dienas, susirinko EZA, profesinių sąjungų, kitų  darbuotojų interesams atstovaujančių organizacijų, Europos parlamento atstovai bei vietiniai žurnalistai. Nuo ryto iki vakaro vyko jaunimo nedarbo padėties skirtingose šalyse pristatymai, dalinamasi gerąja patirtimi gerinant bedarbių jaunuolių padėtį.

Konferencijoje LPS „Solidarumas“ atstovavo Jaunimo profesinės sąjungos „Solidarumas“ pirmininko pavaduotojas Jonas Kryžanauskas. Jis pristatė situaciją Lietuvoje, aktyviai dalyvavo diskusijose.

Renginoo metu  vyko  įdomi diskusija tarp politikų, pretenduojančių į Europarlamento rinkimus. Išsakytos labai skirtingos nuomonės, kaip padėti jaunimui susirasti darbą ir kame slypi pagrindinės problemos. Daugelio renginyje savo šalių situaciją pristatinėjusių dalyvių patirtis iš tiesų labai panaši – didžiausios problemos kyla žvelgiant į daugybę jaunuolių su aukštuoju išsilavinimu, kurie negali rasti jų kvalifikaciją atitinkančio darbo, todėl yra priversti dirbti žymiai mažiau apmokamus žemesnės kvalifikacijos darbus nei buvo investuota į jų studijas.

Rytų Europai bei Balkanams būdingiausios problemos – didelė emigracija bei nepalankios aukštojo mokslo kainos, kas skatina jaunuolius ieškotis sau palankesnių gyvenimo sąlygų ir darbo užsienyje. Taip pat beveik visų konferencijoje dalyvavusių šalių atstovai pripažino, jog vyrauja neteisingas  nusistatymas, esą profesinio rengimo mokyklos yra skirtos antraeiliams mokiniams, kurie nieko nesugeba ir yra per nesugeba  įgyti aukštojo išsilavinimo, kas, žinoma, yra absurdiška, nes būtent profesninį išsilavinimą turintys jaunuoliai darbą susirandą greičiau, o jų algos yra palyginus geros, kartais netgi didesnės nei tų su universtiteto diplomais.

Geriausia  jaunimo nedarbo padėtis šiuo metu yra Vokietijoje: vokiečių atstovai pripažino, jog jų nedarbo rodikliams daug įtakos turi laikinas nedarbas, kai žmonės tik keliems menesiams netekę darbo ieškosi kito. Maltoje jaunimo nedarbas vienas didžiausių Europoje. Daniele Fantechi prezentacijos metu pristatė UHM projektą, kurio tikslas – sukurti profsąjungos narių socialinį tinklą, kuris teiktų naujienas bei naudingą informaciją savo nariams bei ateityje, kai startuos socialinis tinklas, padėti susirasti darbą. Tinklapis skirtas kurti socialiniam dialogui Maltoje.

Tai gana įdomi ir inovatyvi idėja, kuria artimiausiu metu galės pasinaudoti ir kitos ES šalys, teigė pristatymo autorius. Konferencijos metu dalyviai ne tik pristatė savo problemas ir apsikeitė patarimais, kaip jas būtų galima spręsti, bet ir apsikeitė kontaktais bei kalbėjo apie galimybės ateityje kartu bendradarbiauti.

Skirkite 1.2% GPM Darbuotojų paramos fondui ir 0.6% PS "Solidarumas".
KAIP SKIRTI?