LPS „Solidarumas“ valdyba palaiko LVŽS planus didinti žmonių pajamas

autorius Solidarumas
LVZS

LPS „Solidarumas“ valdyba palaiko Lietuvos valstiečių ir žaliųjų sąjungos planus didinti žmonių pajamas ir yra pasiruošusi prisidėti prie Nacionalinės gyventojų pajamų didinimo programos sukūrimo ir įgyvendinimo. Suprantame, kad vykdomosios valdžios sprendimai nėra vienintelis būdas atlyginimų kėlimui. Esame šiuolaikinė, vakarietiškų vertybių profesinė sąjunga ir norime prisidėti prie žmonių pajamų didinimo.

Siūlome pavesti LR Trišalei tarybai paruošti Nacionalinį socialinių partnerių ir politinių partijų susitarimą dėl atlyginimų didinimo. Darbo santykiuose turi būti ne vien tik liberalizavimas, bet ir kolektyvinės derybos tam, kad didėtų vidutinis atlyginimas, o MMA būtų mokamas tik už nekvalifikuotą darbą.

Valstybės politika turi aktyviai skatinti socialinį dialogą, stiprinti profesines sąjungas.

Profsąjungų veiklos efektyvumui didinti galimybei pritraukti naujus žmones į profesinę sąjungą, derybinėms galioms stiprinti, prisidėti prie atlyginimų kėlimo dirbant su savo nariais, būtina:

Įtvirtinti apsaugą profesinės sąjungos renkamų organų nariams, kurie derasi dėl atlyginimų ir darbuotojų darbo sąlygų.

Liberalizuoti streikų organizavimą. Lietuvoje susiformavo praktika, kai teismai uždraudžia streikuoti net ir tose bendrovėse, kurios nevykdo visuomenei būtinos veiklos ar paslaugų.

Perduoti profesinės sąjungoms administruoti nedarbo draudimo fondą, remiantis Skandinavijos šalių pavyzdžiu. Tokiu būdu profesinės sąjungos galės rūpintis darbo netenkančiais asmenimis, jų kvalifikaciją bei mažinti žmonių baimę derėtis dėl didesnio atlyginimo ir likti be pajamų.

Esame pasiruošę diskutuoti ir rasti bendrus sprendimus bei dirbti kartu siekiant pokyčių šalyje, pajamų didėjimo, socialinės atmosferos visuomenėje gerėjimo.

Skirkite 1.2% GPM Darbuotojų paramos fondui ir 0.6% PS "Solidarumas".
KAIP SKIRTI?