Nuo mūsų stiprybės priklausys derybų rezultatai

autorius Solidarumas
lrv

Vasario 24 d. įvykusiame streikuojančių profesinių sąjungų vadovų ir Vyriausybės atstovų pasitarime vėl nesusitarta dėl reikalavimų įgyvendinimo, todėl neterminuotas streikas tęsiamas.„Džiaugiuosi, kad mūsų organizacijos nesitraukia iš streiko, prie jo netgi jungiasi naujos. Kviečiu visus turėti kantrybės, nes tik nuo to, ar būsime pakankamai stiprūs, priklausys derybų rezultatai“, – po susitikimo sakė Lietuvos švietimo darbuotojų profesinės sąjungos pirmininkas Andrius Navickas.

Tuo tarpu derybiniuose susitikimuose žadėjęs dalyvauti Premjeras minėtame posėdyje pasirodė tik paskutinę akimirką. Jis atsiprašė profesinių sąjungų lyderių, kad vakarykštės jo kalbos apie tai, jog profsąjungų vadovams galimai įtaką daro Rusija, buvo neteisingai suprastos. Jo teigimu, švietimo profsąjungų vadovų pavardžių Valstybės saugumo tarnybos gautoje pažymoje nėra, ten esą minimos kitos profsąjungos. Pasak Algirdo Butkevičiaus, jis nuoširdžiai tenorėjęs perspėti švietimiečius, kad Rusijos įtakos tikimybė reali.

Iki Premjero atvykimo į posėdį, kuriame dalyvavo Vyriausybės vicekancleris Rimantas Vaitkus, švietimo ir mokslo viceministrė Genoveita Krasauskienė bei šios ir kitų ministerijų atstovai, sutarimo rasti nepavyko. G. Krasauskienė perdavė vis dar sergančios ministrės Audronės Pitrėnienės „susirūpinimą ir kvietimą susitarti“, prašė įvertinti ministerijos pastangas. Švietimo ir mokslo ministerija esą pasirengusi rasti 5 milijonus eurų, kad nuo šių metų rugsėjo pedagogų atlyginimų koeficientai būtų pakelti iki „vidurkio“, o visiškai panaikinti vadinamąsias žirkles realu tik nuo kitų metų sausio 1 d.

Profesinių sąjungų toks pasiūlymas netenkino, juolab kad, pasak R. Vaitkaus, Valdančiosios koalicijos politinė taryba sutarusi, jog valstybės biudžetas nebus peržiūrimas, ir jeigu ŠMM neranda trūkstamų milijonų, tai esą „nėra apie ką šnekėti“. Vicekanclerio teigimu, jeigu būtų „optimizuotos“ mokyklos bei atleista nemažai mokytojų, „pakėlimas būtų žymiai didesnis“.

Premjeras buvo informuotas, jog su profsąjungomis susitarti nepavyko, todėl derybose daroma pertrauka. A. Butkevičius teigė vėl šauksiąs politinės tarybos posėdį, kuriame bus tariamasi dėl papildomų lėšų atkuriant švietimo finansavimą. Po to, kai bus žinomas valdančiųjų sprendimas, profesinės sąjungos vėl bus kviečiamos į susitikimą.

LŠDPS inf.

Skirkite 1.2% GPM Darbuotojų paramos fondui ir 0.6% PS "Solidarumas".
KAIP SKIRTI?