Teismas: UAB „Transimeksa“ diskriminavo darbuotoją dėl veiklos profesinėje sąjungoje

autorius Solidarumas
teismas

2016 metų vasario 5 dieną Vilniaus miesto apylinkės teismas priėmė sprendimą, kuriuo konstatavo, jog darbdavys – UAB „Transimeksa“ po to, kai sužinojo, jog jos darbuotojas, tolimųjų reisų vairuotojas Gintaras Kondrackis yra Krovininio autotransporto profesinės sąjungos „Solidarumas“ pirmininkas, siekė sukurti jam kitokias sąlygas nei iki tol, nebesiuntė jo į komandiruotes (reisus į užsienį), taip diskriminuodamas darbuotoją. Būdamas profesinės sąjungos pirmininku, Gintaras Kondrackis mėgino aiškintis UAB „Transimeksa“ galiojančią darbo užmokesčio sistemą, kuri galimai turi nepakankamo teisėtumo požymių. UAB „Transimeksa” yra viena didžiausių pervežimo bendrovių Lietuvoje. Teisme darbuotoją atstovavo Lietuvos profesinės sąjungos „Solidarumas” teisininkai.

Gintaras Kondrackis UAB „Transimeksa“ dirbo nuo 2011 metų vasario 10 dienos iki 2015 metų rupjūčio 10 dienos, nuo 2011 metų vasario 11 dienos iki 2015 kovo 28 dienos buvo 111 užsienio komandiruotėse. Per tą laiką darbuotojas nebuvo baustas už drausmės pažeidimus, klientai nebuvo pateikę pretenzijų dėl jo darbo. Darbdavys – UAB „Transimeksa“ neįvardijo, kodėl nebeišleido vairuotojo į užsienio komandiruotes, tuo pačiu ieškojo naujų vairuotojų darbui, kurį Gintaras Kondrackis galėtų dirbti.

Darbuotojas mėgino aiškintis susidariusią situaciją dėl atsisakymo siųsti jį į užsienio komandiruotes, tačiau UAB „Transimeksa“ nepateikdavo išsamaus atsakymo, atsakydavo pernelyg deklaratyviai ir formaliai, beto darbdavys priėmė ir bendrovės apsaugos postui perdavė vykdyti sprendimą neįleisti Gintaro Kondrackio į UAB „Transimeksa“ teritoriją.

Teismas sutiko su Gintaro Kondrackio nuomone, jog tokiais veiksmais UAB „Transimeksa“ siekė sukurti neigiamas sąlygas ir galimai priversti darbuotoją išeiti iš darbo, nes nevykstant į komandiruotes užsienyje atlyginimas dėl dienpinigių nemokėjimo ženkliai sumažėjo.

Bylos duomenys parodė, kad UAB „Transimeksa“ po sužinojimo apie Krovininio autotransporto profesinės sąjungos „Solidarumas“ įsteigimą, faktiškai siekė sukurti atsakovui kitokias sąlygas negu nuo darbo pradžios 2011 vasario 10 dienos iki 2015 metų kovo 28 dienos buvusi komandiruočių į užsienį siuntimo tvarka ir kad komandiruočių į užsienį siuntimo tvarka atsakovo atžvilgiu buvo akivaizdžiai skirtinga. Tai ir įrodo darbuotojo diskriminaciją.

Teismas nusprendė kad UAB „Transimeksa“ Gintaro Kondrackio atžvilgiu pažeidė LR Lygių galimybių įstatymo 9 str., 2 str., 1 ir 4 dalis bei 10 str. nuostatas.

Darbdavys šį sprendimą per 30 dienų gali apskųsti Vilniaus apygardos teismui.

Parengta pagal Vilniaus apylinkės teismo sprendimą

Skirkite 1.2% GPM Darbuotojų paramos fondui ir 0.6% PS "Solidarumas".
KAIP SKIRTI?