UAB „Ukmergės vandenys” įmonėje pasirašyta nauja kolektyvinė sutartis

autorius Solidarumas
jaruk

2017 m.  gruodžio 29 d.  UAB „Ukmergės vandenys” profesinė sąjunga „Solidarumas” pasirašė naują kolektyvinę sutartį, kurioje buvo atsižvelgta į pakitimus, atsiradusius priėmus naująjį Darbo kodeksą. Derybos dėl šios kolektyvinės sutarties užtruko pusę metų. Kadangi prekės ir pragyvenimo išlaidos Lietuvoje nuolatos brangsta, kolektyvinėje sutartyje numatyta, kad šioje pelningai veikiančioje įmonėje nuo 2018 m. kovo bus padidinti darbuotojų atlyginimai. Kol kas konkrečiai nesutarta kaip jie bus didinami. Administracijos atstovai norėtų, kad atlyginimai visiems būtų keliami proporcingai, nes jų algos yra didžiausios, todėl pinigine išraiška jie ms atlyginimai augtų daugiausiai, tačiau profesinės sąjungos atstovai mano, kad būtina atlyginimus kelti visiems vienodai po 100-200 euų. Sutarta šį klausimą aptarti vėliau, kai pavasariop bus pateikta finasinė įmonės atsakaita.

Kolektyvinėje sutartyje sutarta dėl geresnių darbuotojų darbo sąlygų nei nustatyta naująjame Darbo kodekse.

Už pirmąsias dvi ligos dienas įmonė mokės darbuotojams ne 80%, o 90% jo atlyginimo dydžio ligos pašalpą. Darbuotojams už budėjimą namuose, kai jie nedirba, bet kilus avarijai turi būti pasiruošę tuoj pat išvykti į darbą, bus mokama ne 20%, kaip numato Darbo kodeksas, o 25% vidutinio dydžio atlyginimas. Rugsėjo 1 d. darbuotojams, turintiems mokyklinio amžiaus vaikų bus leista neiti į darbą ne 4 valandos, kaip leidžia Darbo kodeksas, o visą dieną, mokant jiems už tą laiką vidutinį jų darbo užmokestį.

Padidintos socialinės pašalpos. Mirus darbuotojo šeimos nariui bus išmokama ne 300, o 400 eurų pašalpa. Gimus vaikus darbotojai gaus ne 150, o 250 eurų pašalpą. Jubiliejaus proga darbuotojui bus skirta ne 50, o 150 eurų išmoka. Jei ankstesnėje kolektyvinėje sutartyje mirus darbuotojui įmonė apmokėdavo jo laidotuvių išlaidas, pagal pateiktas sąskaitas, tai dabar darbuotojo šeimai bus išmokama vienkartinė 700 eurų pašalpa ir suteikiamas įmonės transportas laidotuvėms. Padidintos socialinės išmokos darbuotojui sunkiai susirgus ir kitais atvejais. Įmonės lėšomis bus padengiamos įmonės darbuotojų šventės, išvykos, perkamos dovanėlės vaikasms ir pn.

Įmonės Darbuotojų sveikatos ir darbo saugos komiteto nariams bus suteikiamos penkios darbo dienos įvairiems mokymams, už tas dienas paliekant vidutinį jų užmokestį. Pasak profesinės sąjungos pirmininkės Valerijos Jarukienės, buvo pagerintos darbuotojų sąlygos daugelyje sričių, bet nepavyko pasiekti, kad kolektyvinė sutartis galiotų tik profesinės sąjungos nariams.

Šiuo metu aktyviai dirbama kuriant profesines sąjungas kitose vandenvalos įmonėse, nes rengiamasi jas sujungti į vieną įmonę. Profesinė sąjunga „Solidarumas” jau įsteigta įmonėje „Biržų vandenys”. Kuriamos profesinės sąjungos Kaišiadorių, Radviliškio, Trakų ir kitų miestų vandenvalos įmonėse. Profesinės sąjungos pirmininkė Valerija Jarukienė planuoja ateityje pasirašyti kolektyvinę vandenvalos šakos sutartį. Jau parengtas šios sutarties projektas, vyksta pasitarimai su Aplinkos apsaugos ministerijos atstovais ir Seimo aplinkos apsaugos komiteto nariais.

Susitikimo metu buvo išklausyta  UAB „Ukmergės vandenys” direktoriaus Rimo Arlinsko ir šios įmonės profesinės sąjungos pirmininkės Valerijos Jarukienės veiklos ataskaitos bei ateities planai.

UAB „Ukmergės vandenys” profesinė sąjunga „Solidarumas” veikia jau daugelį metų. Prieš dešimtmetį po atkaklių profesinės sąjungos protestų ši įmonė nebuvo privatizuota.

 

jaruk 1

jaruk2

Skirkite 1.2% GPM Darbuotojų paramos fondui ir 0.6% PS "Solidarumas".
KAIP SKIRTI?