Įvyko Europos profesinių sąjungų konfederacijos darbo rinkos, mobilumo ir užimtumo komiteto posėdis

autorius Solidarumas
120131872 271353403888392 8410632101626717349 n

2020 m. rugsėjo 22d. dieną įvyko Europos profesinių sąjungų konfederacijos darbo rinkos, mobilumo ir užimtumo komiteto posėdis, organizuotas nuotoliniu būdu, kuriame dalyvavo šio komiteto pakaitinė narė Lietuvos profesinės sąjungos ,,Solidarumas” pirmininkės pavaduotoja Jovita Pretzsch.

Komiteto posėdį pradėjo ir jam pirmininkavo Europos profesinių sąjungų konfederacijos generalinio sekretoriaus pavaduotojas Peras Hilmersonas (Per Hilmersson). Posėdyje pirmuoju klausimu socialinių apsaugos sistemų koordinavimą apžvelgė Europos profesinių sąjungų konfederacijos konfederalinė sekretorė Lina Kar (Liina Car). Ji atskleidė, kad šio sektoriaus reguliavime dėl koronaviruso poveikio kol kas nieko naujo neįvyko. Tačiau išlieka aktualios vis tos pačios problemos, kaip darbdaviai – pašto dėžutės, darbuotojai, darbuotojų gyvenančių pasienyje ir dirbančių kitoje valstybėje socialinė apsauga, socialinių apsaugos sistemų skaitmenizacija ir elektroninis šių sistemų prieinamumas. Deja, bet kol kas socialinės apsaugos sistemos yra tik koordinuojamos, bet ne harmonizuojamos.

Vėliau kalbėta apie COVID-19 poveikį, kur buvo atskleista, kad 60 mln. darbuotojų darbo vietų yra rizikingos, ta prasme, kad jos gali išnykti. Jau dabar 2 mln. darbuotojų dirba pagal trumpalaikes darbo sutartis. Vis dar menka sezoninių ir mobilių darbuotojų apsauga, taip pat vis dar egzistuoja nedeklaruotas darbas., o  laikino įdarbinimo agentūros neretai apgauna darbuotojus. Atstovė iš Italijos pareiškė, kad reikalinga Europos darbo birža arba užimtumo tarnyba. Džiugu, kad Europos Parlamente šiuo metu vyksta diskusija, kaip apsaugoti mirgantus ir sezoninius darbuotojus. Vis dažniau kalbama apie sezoninių darbuotojų direktyvą, kuri padėtų šiems darbuotojams išvengti išnaudojimo ir didintų jų socialines garantijas.

Posėdyje aptarta ir Europos darbo inspekcijos vienerių metų veikla  (https://www.ela.europa.eu/index.html), tikimasi daugiau atvejų iš ES narių. Portugalijoje ir Ispanijoje siekiama kurti pilotines inspekcijas. Aptarta ir Europos semestro užimtumo ataskaita, bei Europos profesinių sąjungų konfederacijos neįgaliųjų klausimai, kaip neįgalumo pripažinimas ES šalyse, neįgalių migrantų diskriminavimas, direktyva ir kiti klausimai.

Skirkite 1.2% GPM Darbuotojų paramos fondui ir 0.6% PS "Solidarumas".
KAIP SKIRTI?