Vasario 22 d. – neterminuotas pedagogų streikas

autorius Solidarumas
mokytojai

Vasario 3 d. įvyko reikalavimus Vyriausybei pernai įteikusių švietimo profesinių sąjungų atstovų: LŠĮPS pirmininko E. Jesino, LŠDPS pirmininko A. Navicko, LŠPS pirmininko A. Jurgelevičiaus, KŠDPS pirmininkės A.Kindurienės, LMPS pirmininkės J. Voloskevičienės ir ŠMPS „Solidarumas“ pirmininkės R.Minkevičienės susitikimas su Vyriausybės vicekancleriu Rimantu Vaitkumi ir švietimo ir mokslo viceministre Genoveita Krasauskiene. Susitikime taip pat dalyvavo ir Finansų, Socialinės apsaugos ir darbo, Švietimo ir mokslo ministerijų (ŠMM) atstovai bei Lietuvos savivaldybių asociacijos patarėjas švietimo klausimais Jonas Mickus.

Dvi valandas trukusiame posėdyje taip ir nepavyko pasiekti abi puses tenkinančio susitarimo. Vicekancleris ir Finansų ministerijos atstovė sukritikavo ŠMM parengtą pedagoginių darbuotojų darbo užmokesčio didinimo programą penkeriems metams, nes esą nenumatyti finansavimo šaltiniai, o valstybės biudžeto peržiūrėti metų viduryje esą neplanuojama.

Be to, Rimantas Vaitkus buvo informuotas, jog nė vienai savivaldybei nepakanka pinigų ministerijos numatytam pedagogų atlyginimų kėlimui, nes į mokinio krepšelį „įdėjus“ neformaliojo ugdymo krepšelį, nepakanka lėšų bendrajam ugdymui. Iš iki 1014 eurų padidėjusio krepšelio bendrajam ugdymui lieka tik 996 eurai.

Socialinės apsaugos ir darbo ministerijos atstovė informavo, jog yra sudaryta darbo grupė, kuri rengia vieningą biudžetinių įstaigų darbuotojų darbo užmokestį reglamentuojantį įstatymo projektą. Iki kovo 1 d. renkami suinteresuotų institucijų pasiūlymai, atliekami skaičiavimai.

Susitikimo pabaigoje vicekancleris R. Vaitkus pabrėžė, jog Vyriausybė „nusiteikusi“ didinti pedagogų atlyginimus. Jis įpareigojo ŠMM ir Finansų ministeriją parengti algų kėlimo programą numatant tam finansinius šaltinius, bei pasiūlė dar kartą susitikti po trijų savaičių, tačiau profesinės sąjungos su tuo nesutiko. Vyriausybė buvo informuota, jog profsąjungos kreipsis į Trišalę tarybą, kurioje bus svarstomas neterminuoto švietimo šakos streiko klausimas.

Profesinės sąjungos dėjo visas pastangas, kad būtų išvengta kraštutinumų, net buvo atšauktas sausio pabaigoje planuotas streikas. Įvyko ne vienas susitikimas Vyriausybėje, Švietimo ir mokslo ministerijoje, tačiau be kalbų, diskusijų nieko daugiau nesulaukta.

Profesinės sąjungos konstatavo, jog nepavyko susitarti nei dėl vieno iš reikalavimų vykdymo, todėl vasario 22 d. pradedamas neterminuotas švietimo šakos streikas. Vasario 15 d. planuojamas pedagogų mitingas prie Vyriausybės.

Parengta pagal LŠDPS inf.

Skirkite 1.2% GPM Darbuotojų paramos fondui ir 0.6% PS "Solidarumas".
KAIP SKIRTI?