Švietimo komitetas prie Lietuvos Respublikos Trišalės tarybos atnaujino darbą

autorius Solidarumas
svietimas

Birželio 7 d., po trijų metų pertraukos, Socialinės apsaugos ir darbo ministerijoje vėl susirinko Švietimo komiteto prie Lietuvos Respublikos Trišalės tarybos nariai. Į Komitetą, kurį sudaro Vyriausybės, darbdavių ir darbuotojų atstovai, deleguojami nariai dviem metams. ŠMPS „Solidarumas“ į Komitetą delegavo pirmininkę Ramutę Minkevičienę.

Kadangi paskutinis posėdis vyko 2013 m., buvo nutarta išrinkti naująjį komiteto pirmininką – juo tapo Lietuvos aukštųjų mokyklų profesinių sąjungų susivienijimo valdybos narys prof. Sigitas Vaitkevičius. Pirmininko kadencija truks 6 mėnesius, o posėdžiai turi vykti ne rečiau kaip kas 3 mėnesius.

Pirmuoju naujos komisijos svarstomu klausimu tapo Lietuvos švietimo profesinių sąjungų kreipimasis į valdžios institucijas dėl optimalaus Lietuvos švietimo finansavimo ir dėl saugios aplinkos švietimo įstaigose užtikrinimo.

Diskusijos metu vienbalsiai sutarta, kad problema yra jautri ir aktuali bei nuspręsta, kad Švietimo komitetas rekomenduoja Trišalei tarybai kreiptis į Vyriausybę su siūlymu sudaryti darbo grupę dėl saugios aplinkos švietimo įstaigose ir priemonių jai užtikrinti.

Kitas posėdis numatomas birželio 30 d.

Vėliau, tą pačią dieną, Švietimo ir mokslo ministerijoje įvyko švietimo profesinių sąjungų ir ministerijos atstovų susitikimas, kuriame ministrės Audronės Pitrėnienės prašymu buvo aptarti Lietuvos švietimo įstaigų profesinės sąjungos Ikimokyklinio ugdymo centro organizuotos konferencijos rezoliucijos ir Lietuvos švietimo profesinių sąjungų kreipimosi dėl saugios aplinkos švietimo įstaigose klausimai. Taip pat ministerijos atstovai pristatė savo poziciją dėl Prezidentės pateikto Švietimo įstatymo pakeitimo projekto.

Pasak ministerijos atstovų, šis įstatymo projektas yra bandymas įteisinti smurto sąvoką ir tikimasi, kad tai pavyks, tačiau kai kurie punktai visgi kelia abejonių, pavyzdžiui, ar realiai bus įgyvendinamas  pasiūlymas ne rečiau nei kartą per ketverius metus pedagoginiams darbuotojams tobulinti kvalifikaciją mokinių socialinių ir emocinių kompetencijų ugdymo srityje.

Profesinių sąjungų atstovai dar kartą atkreipė dėmesį, kad Prezidentūros pateiktame įstatymo projekte pasigendama mokytojų teisių gynimo bei mokinių ir tėvų veiksmų teisinio įvertinimo, užtikrinant saugias sąlygas vienam iš ugdymo proceso dalyviui – mokytojui, be to, bandoma reglamentuoti bet kokį smurto netoleravimą tarp mokinių, tėvų, mokytojų, bet visiškai nutylima apie vadovą. Šias ir kitas pastabas Švietimo įstatymo pakeitimo projektui Lietuvos švietimo įstaigų profesinė sąjunga ir Lietuvos švietimo profesinė sąjunga jau pateikė Švietimo ir mokslo ministerijai, Socialinės apsaugos ir darbo ministerijai, Seimo švietimo, mokslo ir kultūros komitetui.

Kitame švietimo profesinių sąjungų ir Švietimo ir mokslo ministerijos atstovų posėdyje bus kalbama apie kolektyvinei sutarčiai pateiktas kitų ministerijų pastabas, ilgalaikę pedagoginių darbuotojų atlyginimų didinimo programą bei valstybės ir savivaldybių įstaigų darbuotojų darbo apmokėjimo įstatymo projektą.

Pagal LŠPS informaciją parengė ŠMPS „Solidarumas“ pirmininkė Ramutė Minkevičienė.

Skirkite 1.2% GPM Darbuotojų paramos fondui ir 0.6% PS "Solidarumas".
KAIP SKIRTI?