Įkalinimo įstaigų medikai piketuos prie Vyriausybės

autorius Solidarumas
kalejimas pataisu

2018 m. lapkričio 16 d., penktadienį 12 val. Įkalinimo medicinos darbuotojų profesinė sąjunga Solidarumas” rengia piketą prie Vyriausybės rūmų V. Kudirkos aikštėje Vilniuje.

Įkalinimo įstaigų medikams pagaliau trūko kantrybė metų metais klausytis pažadų, kad jų darbo sąlygos ir atlyginimai bus pagerinti. Nors ši Vyriausybė skelbia, kad medikų atlyginimai yra jos prioritetas, tačiau įkalinimo įstaigų medikai yra pamiršti. Nors visame pasaulyje medikai dirbantys su nuteistaisiais uždirba daugiau nei kiti gydytojai, Lietuvoje jų atlyginimai yra ne tik ne didesni, bet net kartais ir mažesni, o kitais metais Lietuvoje pradėjus didinti visų medikų atlyginimus įkalinimo įstaigų medikų algos bus net mažesnės!

Tai vyksta nepaisant to, kad įkalinimo įstaigų medikai yra nuolatos įžeidinėjami, žeminami, net užpuolami kalinių, kurių dauguma yra narkomanai, nepaisant to, kad 10% visų ŽIV nešiotojų Lietuvoje yra susitelkę kalėjimuose, o sergamumas tuberkulioze įkalinimo įstaigose net 19 kartų viršija Lietuvos vidurkį, įkalinimo įstaigų medikai skirtingai nei visame pasaulyje negauna priedų už darbą pavojingomis sveikatai ir gyvybei sąlygomis!

Todėl vis mažiau medikų nori dirbti įkalinimo įstaigose. Jau dabar įkalinimo įstaigose trūksta apie 10% medikų, o nuo kitų metų vidurio jų trūks dar daugiau, nes padidėjus kitų gydytojų atlyginimams įkalinimo įstaigų medikai uždirbs 50% mažiau nei kiti medikai! Jau dabar Marijampolės pataisos namuose nepaisant to, kad siūlomas aukščiausias leidžiamas atlyginimas, nepavyksta rasti antro gydytojo, o jam išėjus atostogauti, 6-7 kartais išauga pacientų skundai dėl laiku ir tinkamai nesuteiktos medicininės pagalbos.

Tačiau nepaisant to, kad jau dabar medicinos darbuotojų trūksta, o trijose įkalinimo įstaigose, pažeidžiant įstatymus, naktimis nėra budinčių medikų ir vaistus pacientams išduoda tam leidimo neturintys pareigūnai, valdžia ne tik, kad nedidina lėšų papildomai įdarbinti medikus, bet svarto planus padidinti atlyginimus, dar labiau sumažinant medikų kiekį! 

Tokia trumparegiška ir neatsakinga politika veda link to, kad ateityje lėšas, kurias valstybė galėjo skirti medikų atlyginimams, ji turės skirti baudoms ir kompensacijoms už kaliniams laiku ir netinkamai suteiktą medicininę pagalbą. 

 

 

Skirkite 1.2% GPM Darbuotojų paramos fondui ir 0.6% PS "Solidarumas".
KAIP SKIRTI?