Šiauliuose bręsta skandalas dėl globos įstaigų reformos

autorius Solidarumas
62050273 2196743263713465 1616280671196545024 n

Šiaulių globos namų „Šaltinis“ profesinė sąjunga „Solidarumas“ surengė piketą prie Socialinės apsaugos ir darbo ministerijos (SADM) ir dar kartą prašo skaidrumo ir aiškumo dėl įstaigos reorganizacijos, kuri, jos teigimu, vyksta pažeidžiant Darbo kodeksą ir darbuotojų teises bei konsultavimo ir informavimo principus.

Šiaulių vaikų globos namuose „Šaltinis“ nuolatos gyvena 52 vaikai, turintys įvairaus pobūdžio negalią.
Lietuvos profesinės sąjungos „Solidarumas“ pirmininkė Kristina Krupavičienė sako, kad SADM nusprendė perduoti šiuos globos namus Šiaulių savivaldybei, tačiau iki šiol pateikta informacija nesuteikia septyniasdešimt trims šios įstaigos darbuotojams garantijų, kad jų darbo vietos išliks ir bus tinkamai pasirūpinta šios įstaigos globotiniais, kuriems būtina išskirtinė priežiūra.
„Globos namai uždaromi, tie vaikai, kurie turi įvairių negalių, bus skirstomi į kažkokias bendruomenes, bet mes nieko konkrečiai nežinome. Tų globos namų darbuotojos, mūsų profsąjungos narės, užaugino tuos vaikus, kai kurie ten pateko kaip kūdikiai, o dabar jau yra paaugliai, prie darbuotojų prisirišę. Joms gaila tų vaikų. Savivaldybė nieko neaiškina, tai žmonės vadovaujasi visokiais gandais, kad šiuos globos namus savivaldybė sujungs su kūdikių namais, kad kūdikių namų personalas lieka, o globos namų darbuotojus atleis iš darbo. Mūsų nuomone, norint daryti tokią pertvarką reikia iš pradžių protingai suplanuoti, kaip tai bus, supažindinti darbuotojus ir tik tada daryti pertvarką. Viskas daroma atbulai“, – Eltai sakė K. Krupavičienė.
Socialinės apsaugos ir darbo ministerija sako, kad daryti globos namų pertvarką Šiauliuose jungiant šias dvi globos įstaigas nėra jos sprendimas, dėl to esą turi apsispręsti savivaldybė.
„Šiaulių vaikų globos namų „Šaltinis“ darbuotojai, priklausantys profesinei sąjungai „Solidarumas“, ministerijos prašo stabdyti įstaigos reorganizaciją, tačiau užtikriname, kad ministerija nevykdo jokios reorganizacijos ir neplanuoja jos vykdyti. Socialinės apsaugos ir darbo ministerija yra pasiūliusi Šiaulių miesto savivaldybei perduoti šių globos namų teises ir pareigas kartu su finansavimu, nes socialinių paslaugų teikimas yra savivaldybių savarankiškoji funkcija. Šiuo klausimu su Šiaulių miesto savivaldybe vyksta derybos“, – Eltai sakė socialinės apsaugos ir darbo ministro patarėja viešiesiems ryšiams Eglė Samoškaitė.
Tačiau Šiaulių savivaldybės administracijos direktorius Antanas Bartulis sako, kad globos namai „Šaltinis“ savivaldybei kol kas nepriklauso, esą savivaldybės Taryba tik rytoj, ketvirtadienį, spręs, ar juos perimti.
„Net nesuprantu, kodėl mes čia už kažką turime atsakyti. Politikai dar net nepriėmė sprendimo ar perimti“, – Eltai sakė A. Bartulis.
Tačiau vėliau jis pripažino, kad minėtų įstaigų sujungimas svarstomas.
„Vakar buvo pas mus komiteto posėdis ir jame su advokatais buvo atėjęs „Šaltinio“ direktorius ir bandė mums įrodyti, kad mes čia teisiškai viską ne taip darome. Jis nenori reformos – suvokime tikruosius procesus, o ne kaip jie iliustruojami“, – sakė A. Bartulis.
Emocinis neįgalių globotinių prisirišimas prie globos namų „Šaltinis“ darbuotojų A. Bartuliui neatrodo svarbus dalykas, tačiau Eltai jis visgi žadėjo, kad vykdant reorganizaciją bus atsižvelgta į vaikų interesus.
„Šiandien tie darbuotojai, kurie yra tiek kūdikių namuose, tiek „Šaltinyje“, bus tikrai įvertinti. Taip, ten žmonių skaičius yra per didelis. Nes kūdikių namuose greičiau sumažėjo vaikų negu atėjo reforma ir dėl to taip, dalis darbuotojų bus atleista, bet mes parinksime pačius geriausius, tinkamiausius vaikui, kad jis gautų pačią maksimaliai kokybiškiausią paslaugą“, – sakė A. Bartulis.
ELTA

Daugiau nuotraukų:

https://www.facebook.com/lpssolidarumas/photos/pcb.2196744013713390/2196743327046792/?type=3&theater

Skirkite 1.2% GPM Darbuotojų paramos fondui ir 0.6% PS "Solidarumas".
KAIP SKIRTI?