Trišalėje taryboje socialiniai partneriai ryžtingai atmetė Vyriausybės siūlymus

autorius Solidarumas
trisale krist

2020 m. sausio 21 d. Socialinės apsaugos ir darbo ministerijoje įvcyko Trišalės tarybos posėdis, kuriam pirmininkavo Lietuvos profesinės sąjungos „Solidarumas“ pirmininkė Kristina Krupavičienė.

Daugiausiai diskusijų sukėlė kandidatų į Europos ekonomikos ir socialinių reikalų komitetą (EESRK) atrankos tvarka. Šis komitetas kaip patariamas organas veikia prie Europos komisijos. Kiekviena ES šalis siunčia ten atstovauti profesinių sąjungų, darbdavių ir nevyriausybinių organizacijų atstovus.

Darbadavių ir profesinių sąjungų atstovai vieningai ir griežtai atmetė Vyriausybės siūlomus kandidatų atrankos kriterijus, kaip perteklinius ir varžančius organizacijų teises atstovauti savo narius.

Socialiniai partneriai sutiko, kad turi būti visiems kandidatams taikomi tik minimalūs atrankos ir anglų kalbos reikalavimai, o visą atsakomybę už savo atstovų darbą Europos ekonomikos ir socialinių reikalų komitete turi prisiimti juos delegavusios organizacijos, turinčios turėti teisę juos atšaukti, jei jie dirba netinkamai.

Vyriausybės atstovai sutiko šiuos pasiūlmus perduoti Vyriausybei ir vėl juos svarstyti kitame Trišalės komisijos posėdyje.

Socialinių reikalų ir darbo viceministrė Eglė Radišauskienė pateikė pristatymą kokį poveikė padarė naujasis Darbo kodeksas. Ji Darbo kodeksą pavadino „Sėkmės kodeksu“, ir pasidžiaugė, kad dėl Darbo kodekso padidėjo darbo santykių lankstumas, o Lietuva pagal „Doing business’“ ( Daryk verslą) indeksą pakilo į 14 -ą vietą pasaulyje, todėl į Lietuvą dirbti atvyko net 1.4 kartų daugiau imigrantų.

Su tokiu viceministrės vertinimu nesutiko profesinių sąjungų ir darbdavių atstovai.

Lietuvos profesinės sąjungos „Solidarumas“ pirmininkė Kristina Krupavičienė atreipė dėmesį, kad naujame Darbo kodekse įteisintas palengvintas profesinių sąjungų lyderių atleidimas iš darbo, suminė darbo laiko apskaita, leidimas darbdaviams atleisti darbuotojus, jei jie nesutinka už tą patį atlyginimą dirbti daugiau darbų, ir kitos naujovės, kurios  pablogino darbuotojų darbo sąlygas. Jai pritarė jos pavaduotojas Rimtautas Ramanauskas ir kitų profesinių sąjungų atstovai.

Darbdavių atstovai kritikavo naująjį Darbo kodeksą todėl, kad daug jų pasiūlymų nebuvo įtraukti.

Viceministrės socialinių partnerių pastabos neįtikino. Ji pareiškė, kad Darbo kodeksas yra geras, o profesinės sąjungos blogai dirba, nes nesugeba pasinaudoti Darbo kodekso ir kitų įstatymo teikiamomis galimybėmis.

Nutarta kitą Trišalės tarybos posėdį surengti 2020 m. vasario 4 d.

trisale rimt

 

 

Skirkite 1.2% GPM Darbuotojų paramos fondui ir 0.6% PS "Solidarumas".
KAIP SKIRTI?