Profesinės sąjungos susitikimas Panevėžyje

autorius Solidarumas
HE LT office

2019 m. rugpjūčio 29 d. Lietuvos profesinės sąjungos „Solidarumas“ pirmininkės pavaduotojas Rimtautas Ramanauskas ir teisininkas Vitalius Jarmontovičius susitiko su UAB „Harju elekter“ įmonės profesinės sąjungos atstovais.

Profesinė sąjunga šioje sėkmingai veikiančioje Estijos kapitalo įmonėje, kuri gamina elektros įrangą, susikūrė prieš dvejus metus.

Šį pavasarį įmonėje buvo pasirašyta kolektyvinė sutartis. Darbuotojams norint dirbti daugiau viršvalandžių profesinė sąjunga sutiko, kad kolektyvinėje sutartyje būtų leista darbuotojams dirbti 500, o ne 180 viršvalandžių per metus, kaip tai numato Darbo kodeksas.

Tačiau ilgainiui darbuotojai pastebėjo, kad yra netiesiogiai verčiami nuolatos dirbti viršvalandžius. Vasarą, kai įmonė gauna daugiausiai užsakymų, darbuotojai sunkiai išleidžiami atostogų pailsėti su šeima.

Kai kurie vadovai nepagarbiai elgiasi su darbuotojais ir bendrauja su jais sovietinių vadovų stiliumi. Dėl šių priežasčių kolektyve susidarė nemaloni psichologinė aplinka, o profesinės sąjungos duomenimis apie 80 iš 250 darbuotojų svarsto galimybes išeiti iš darbo.

Darbuotojams kelia nerimą tai, kad svarbiausiose gamybinėse patalpose neveikia jų mobilieji telefonai. Susirgus šeimos nariams, atsitikus nelaimingam atsitikimui ar iškilus kitoms problemoms darbuotojai negali susisiekti su artimaisias. Darbdavių atstovai aiškina, kad taip yra dėl pastatų konstrukcijos ypatumų, bet darbuotojams kyla įtarimų, kad šiose patalpose jiems nepranešus yra įrengti mobiliojo ryšio slopintuvai.

Įmonėje yra įrengta daug stebėjimo kamerų. Darbuotojams neramu ar pagal paskirtį naudojama jose užfiksuota informacija ir ar yra užtikrintas šių duomenų saugumas.

Susitikimo metu buvo aptarti šių problemų sprendimo būdai ir tolimesni profesinės sąjungos veiksmai.

Skirkite 1.2% GPM Darbuotojų paramos fondui ir 0.6% PS "Solidarumas".
KAIP SKIRTI?