Vilniaus pataisos namų medikams priteistas priedas už pavojingas darbo sąlygas

autorius Solidarumas
vita kal med 4

2019 m. gruodžio 6 d. Valstybinės darbo inspekcijos Vilniaus darbo ginčų komisija byloje Nr. APS-131-19974 patenkino Vilniaus pataisos namų medikų ieškinį ir priteisė išieškoti iš Vilniaus pataisos namų sumokėti ieškovams 3% jų atlyginimo dydžio priedą už trejų metų laikotarpį. Tuo laikotarpiu tomis pačiomis pavojingomis ir nukrypusiomis nuo normalių darbo sąlygų aplinkybėmis dirbusiems pareigūnams priedas už pavojingas darbo sąlygas buvo mokamas, tačiau medikai šio priedo negaudavo.

Skirtingai nei pareigūnai įkalinimo įstaigų medikai, kurių dauguma yra vyresnio amžiaus moterys, neturėjo specialių priemonių apsiginti, nebuvo apmokytos kovos veiksmų, bet vykdant savo pareigas turėjo be apsaugos dirbti su nuteistaisiais, kurių didžioji dalis vienu metu serga keliomis užkrečiamomis ligomis ( ŽIV, AIDS, hepatitu, tuberkulioze, infekcinėmis odos ligomis), turi psichikos sutrikimų, priklausomybę narkotinėms medžiagoms ir Lietuvos teismų yra pripažinti pavojingais todėl teismų sprendimu yra įkalinimo įstaigose izoliuoti nuo visuomenės 

Vienoms su nuteistaisiais paliktoms medikėms, kurių darbo aplinkoje yra tokie aštrūs įrankai kaip švirkštai ir žirklės, nėra užtikrinta skubi pagalba užpuolimo atveju, nes paspaudus pagalbos mygtuką, apsaugininkai geriausiu atveju gali atvykti tik po 0,5 -1.5 min. t.y. per vėlai, kad medikai būtų apsaugoti nuo smurto.

Įkalinimo įstaigų medikai prašė už trejus metus priteisti 20% priedą už darbo sąlygas, nukrypusias nuo normos, nes tokio dydžio priedas mokamas laisvėje esančių sveikatos priežiūros įstaigų medikams.

Tačiau Vilniaus darbo ginčų komisija nusprendė, kad įkalinimo įstaigų medikai turi gauti tokio pačio dydžio priedą už pavojingas darbo sąlygas, kokį gauna toje pačioje įstaigoje dirbantys pareigūnai, kurie turi tiesioginį kontaktą su nuteistaisiais.

Priklausomai nuo atlyginimo dydžio įkalinimo įstaigų kiekvienai medikei buvo priteista atskaičius mokesčius išmokėti 600 -1300 eurų nepriemokas už pavojingas darbo sąlygas.

Tai yra dar viena Įkalinimo įstaigų medicinos darbuotojų profesinės sąjungos Solidarumas”, vienijančios beveik visus įkalinimo įstaigų medikus, pergalė.

2019 m. rugsėjo 20 d. Kauno apygardos teismas Civilinėje byloje Nr. 2A-1119-945/2019 (Teisminio proceso numeris Nr. 2-13-3-02285-2018-7) priteisė Teisingumo ministerijai sumokėti Alytaus pataisos namų medikams už trejus metus jiems nesumokėtus priedus už darbą pavojingomis sąlygomis su delstpinigiais.

Skaityti: https://www.lps.lt/2336-teismas-priteise-kalejimu-medikams-moketi-uz-pavojingas-darbo-salygas-2

https://lsveikata.lt/aktualijos/kalejimu-medikai-belsis-i-teismu-duris-11021

Po to į Darbo ginčų komisijas dėl neišmokėtų priedų už pavojingas darbo sąlygas kreipėsi ir kitų Lietuvos įkalinimo įstaigų medikai.

Iki šių metų pabaigos Darbo ginčų komisijos paskelbs sprendimus dėl visų Lietuvos įkalinimo įstaigų medikų pateiktų ieškinių.

Skirkite 1.2% GPM Darbuotojų paramos fondui ir 0.6% PS "Solidarumas".
KAIP SKIRTI?