Lietuvis atskleidė pasibaisėtinas lietuvių statybininkų darbo sąlygas Danijoje

autorius Solidarumas
danu statyb

2019 m. gruodžio pradžioje madingame Kopenhagos rajone Norrebro kilo konfliktas, kurio metu danų statybininkai nuvertė Lietuvos statybos įmonės pastatytus pastolius ir apvertė prabangų šios įmonės savininko automobilį „Porshe Cayenne“ . Šis neįprastas Danijai incidentas buvo gana plačiai nušviestas Lietuvos ir Danijos žiniasklaidoje. Daugiau skaityti čia ir čia.

Danijos profesinė sąjunga „F3” ėmėsi tirti šį įvykį. Jos atstovams pavyko prakalbinti darbuotoją, anksčiau dirbusį įmonėje, kurioje kilo šis konfliktas.

Darbuotojas, kurio vardas ir pavardė neatskleidžiami, papasakojo, kad darbdavys Lietuvos darbuotojams buvo davęs griežtą nurodymą tučtuojau pasišalinti iš statybvietės, pamačius tikrinančių institucijų darbuotojus.

Šis darbuotojas, dirbęs įmonėje, kurios pastoliai buvo skandalingai nuversti Tikøbgade, Kopenhagoje, buvo apgaudinėjamas, jam neišmokėti tūkstančiai kronų, o pasak Danijos profesinės sąjungos „3F” atstovų, jo valandinis atlyginimas siekė tik 73 kronas (9.77 eurų) per valandą.

Dabar jis atskleidžia detales apie kasdieninį darbą šioje įmonėje.

„Pavojingos darbo sąlygos, neišmokėtas atlyginimas ir patiriamas spaudimas darbe,” – tokiais žodžiais Petras, darbininkas iš Lietuvos, apibūdina kasdienę darbo rutiną, kuri buvo nusistovėjusi statybinėje įmonėje, darbus atlikusią ir Kopenhagoje statybvietėje.

Visi skandalingi įvykiai prasidėjo gruodžio pradžioje. Gruodžio 2 d. į Tikøbgade esančią statybvietę, kurioje darbus atliko „DS Byggeri“ įmonė, atvyko keli šimtai Danijos pastolių montuotojų klubo narių, kurie norėjo surengti taikią demonstraciją, tačiau prisimenant tai, kad vakarą prieš tai buvo sumušti du profesinių sąjungų atstovai, demonstracija peraugo į išpuolį, kurio metu buvo nuversti pastoliai, taipogi, buvo apverstas „Porsche Cayenne” automobilis, kuris priklausė Lietuvos statybų įmonės vadovui.

Petras statybinėje įmonėje „DS Byggeri ApS” dirbo balandžio – lapkričio mėnesiais, iki gruodžio mėn. įmonė darbus vykdė Tikøbgade ir Lundtoftegade Kopenhagos Norrebro rajone, todėl jis pats skandalinguose gruodžio įvykiuose jau nedalyvavo. Tačiau pasakojo darbo sąlygas, kuriomis jam teko dirbti lLietuvos statybų įmonėje.

Petras sakė: „Saugios darbo sąlygos užtikrintos nebuvo, o dirbant visada reikėjo skubėti. Darbuotojai buvo spaudžiami dirbti visas savaitės dienas, dažnai sulaukdavome ir spaudimo dirbti vakarais kiek įmanoma ilgiau”.

Darbuotojo iš Lietuvos tikrasis vardas redakcijai žinomas, tačiau jis jo nepanoro atskleisti viešai, nes baiminasi to, kas gali nutikti, jei kiti darbdaviai iš Lietuvos sužinos, kad jis Danijos profesinės sąjungos „3F” atstovams papasakojo apie darbo sąlygas „DS Byggeri” įmonėje.

Jis pasakoja: „Niekas tavęs nepriims į darbą, jei sužinos, kad bendrauji su profesine sąjunga „3F”, nes tada paprasčiausiai būsi darbuotojas, kuris gali sukelti problemų”.

Po įvykių su nuverstais pastoliais Tikøbgade esančio statybų objekto pagrindinis rangovas „Dansk Boligbyg A/S” atsisakė įmonės „DS Byggeri” paslaugų.

Pasak Petro, už nesaugią darbo aplinką atsakingas turėtų būti „DS Byggeri” įmonės vadovas Donatas Aleksandravičius. Petras dirbdamas Donato Aleksandravičiaus įmonėje darbus atliko ne tik Tikøbgade esančioje statybvietėje, jam teko dirbti ir objektuose, kurie buvo Aarhus, Værløse ir Allerød miestuose.

Petras pasakojo: „Donatas nebuvo labai geras vadovas. Nemanau, kad jis pats gerai suprato, ką jis daro. Daugelis mano kolegų taip ir neturėjo pasirašytų darbo sutarčių, o didžiajai daliai darbuotojų pinigai buvo mokami į rankas”.

Jis taip pat paaiškino, kad šioje įmonėje yra labai didelė darbuotojų kaita, nes daugelis paprasčiausiai neatlaiko spaudimo ir darbo sąlygų.

Petras patikslino: „Buvo žmonių, kurie tiesiog neatlaikė spaudimo, jie bijojo kam nors pasiskųsti, todėl jie paprasčiausiai išvykdavo atgal. Vienas buvęs kolega išvyko, nes paprasčiausiai nebegalėjo pakęsti sąlygų, kuriose jis atsidūrė”.

Petras taip pat papasakojo, kad statybvietėje teko girdėti ir ukrainietiškai kalbančius darbuotojus.

Bet jis pabrėžia: „Aš tikrai nežinau, ar jie buvo įdarbinti ir dirbo legaliai, ar jie dirbo nelegaliai. Jie bėgdavo pamatę darbuotojus iš Darbo saugos inspekcijos (Arbejdstilsynet)“.

Garsiai nuskambėjusios Lietuvos įmonės strategija vienu klausimu buvo labai aiški. Darbuotojai žinojo, kad jei jie pamato darbuotojus iš Darbo saugos inspekcijos ar profsąjungos, jie turi bėgti iš statybvietės.

Petras pasakojo: „Jei tik pamatydavome, kad pas mus ateina tikrintojai, iškart žinojome, kad turime pasišalinti iš darbo vietos. Kadangi mūsų vadovas žino, kaip atrodo Darbo saugos inspekcijos (Arbejdstilsynet) ar Profesinės sąjungos „3F” darbuotojai, mums būdavo lengva juos atpažinti”.

Kol Petras dirbo „DS Byggeri“ įmonėje, ne kartą teko susidurti su atvejais, kai jam nebuvo išmokamas atlyginimas, kuris buvo sutartas su statybų įmonės vadovu. Šioje įmonėje jis dirbo apie keturis mėnesius, tačiau darbdavys jam kartu su kolega liko nesumokėjęs apie 50.000 kronų (6690 eurų) atlyginimo.

Petras patikslino: „Bandžiau kalbėtis su Donatu, kad jis turi sumokėti man likusius pinigus, arba aš išeisiu iš darbo. Bet tai mažai kuo padėjo“.

Pasak Profesinės sąjungos „3F” atstovų, jie turi visus duomenis apie Petro atlyginimą ir darbo valandas, todėl aiškiai matyti, kad jam buvo mokama 73 kronos (9. 77 eurų) už valandą, tačiau atkreiptinas dėmesys į tai, kad „DS Byggeri“ šiam darbuotojui nėra įmokėjusi įmokų į pensijų ir atostoginių pinigų fondus, taip pat, niekada jam nebuvo mokama už viršvalandžius.

Danijoje minimalus darbo atlyginimas nėra nustatytas įstatymu. Atlyginimai yra numatyti kolektyvinėse sutartyse, kurios pasirašomos tarp darbuotojų profsąjungų ir darbdavių atstovų, todėl profesinės sąjungos daro viską, kad darbdaviai pasirašytų kolektyvines sutartis, kuriose būtų nustatytas minimalus darbo užmokestis. „DS Bygger” yra pasirašiusi kolektyvinę sutartį, kurioje nurodoma, kad minimalus valandinis įkainis yra 126 kronos (16.86 eurų) už valandą.

Petras šiuo metu yra grįžęs į Lietuvą, kur sėkmingai įsidarbino statybinėje įmonėje.

Policijai pranešta ne kartą

„A4 Arbejdsliv” laikraščio darbuotojai ne kartą bandė susisiekti su „DS Byggeri ApS” vadovu Donatu Aleksandravičiumi, kad jis pats pakomentuotų situaciją, tačiau atsakymo taip ir nesulaukė.

Laikraštis „Fagbladet 3F“ gruodį rašė, kad „3F” profesinė sąjunga veda ne vieną darbo bylą, kurios iškeltos „DS Byggeri” įmonei. Vienoje byloje Danijos profesinį sąjungą „3F” atstovauja 11 darbuotojų iš Lietuvos, kuriems darbdavys skolingas apie 51.000 kronų (6825 eurų), nes nepervedė mokėjimų į pensijų ir atostoginių pinigų fondus bei nemokėjo už dirbamus viršvalandžius.

Taip pat, Danijos laikraštis „Ekstra Bladet“ atskleidė, kad Darbo saugos inspekcija (Arbejdstilsynet) pranešė policijai apie „DS Byggeri” įmonės darbo saugos įstatymo pažeidimus.

Tiek Šiaurės Zelandijos policijos skyrius (Nordjyllands Politi), tiek Rytų Jutlandijos policijos skyrius (Østjyllands Politi) patvirtino, kad laikraštyje pateikta informacija yra teisinga ir šiuo metu yra atliekamas tyrimas dėl statybų įmonės veiksmų.

 

Parengta pagal Danijos profesinės sąjungos „3F” paskelbtą informaciją. Skaityti čia.

Skirkite 1.2% GPM Darbuotojų paramos fondui ir 0.6% PS "Solidarumas".
KAIP SKIRTI?