Sutarta: Greitosios medicininės pagalbos kolektyvinė šakos sutartis yra būtina

autorius Solidarumas
veryga krup 1

2020 m. vasario 3 d. Sveikatos apsaugos ministerijoje Lietuvos profesinės sąjungos „Solidarumas“ pirmininkė Kristina Krupavičienė, Medicinos įstaigų darbuotojų profesinės sąjungos „Solidarumas” pirmininkė Jolanta Keburienė, Greitosios medicininės pagalbos darbuotojų profesinės sąjungos „Solidarumas“ valdybos narės Ingrida Šabanevičienė iš Ukmergės, Simona Knizikevičienė iš Biržų ir Vilniaus miesto greitosios medicininės pagalbos darbuotojų profesinės sąjungos pirmininkas Tadeušas Rodzius susitiko su Sveikatos apsaugos ministru Aurelijumi Veryga, Seimo nariais Tomu Tomilinu ir Juozu Varžgaliu.

Susitikimo metu buvo aptartos Greitosios medicinos pagalbos (GMP) darbuotojų problemos ir jų sprendimo būdai. Šis susitikimas įvyko po to, kai Lietuvos profesinei sąjungai „Solidarumas“ pasiūlius Tomas Tomilinas Seime 2020 m. sausio 15 d. surengė konferenciją greitosios medicininės pagalbos (GMP) darbuotojų problemoms aptarti. Konferencijos įrašą žiūrėti čia.

Po šios konferencijos, kurioje dalyvavo GMP darbuotojai iš visos Lietuvos, Seimo Sveikatos komiteto pirmininkė, Seimo nariai, atsakingų valstybės institucijų atstovai, Sveikatos apsaugos ministras Aurelijus Veryga pakvietė profesinės sąjungos atstovus susitikti ir detaliau aptarti GMP darbuotojų darbo klausimų sprendimo būdus.

GMP darbuotojus jaudina tai, kad jau daugelį metų GMP darbuotojų ekipažai nėra tinkamai suformuojami ir jose dažniausiai dirba du, o ne trys darbuotojai, kaip to reikalauja Lietuvos įstatymai. Tai kelia grėsmę pacientų sveikatai ir net gyvybei, juos perkeliant iš namų į GMP automobilius. Tai tampa ypač svarbu dabar, kai rajoninėms ligoninėms teikiant vis mažiau sveikatos priežiūros paslaugų tenka vis daugiau pacientų vežti į didmiesčius.

Daug GMP medikų yra priešpensijinio amžiaus todėl jiems yra sunku dirbti šį atsakingą darbą, nors kaimyninėje Latvijoje GMP medikai į pensiją jau yra išleidžiami anksčiau.

GMP vairuotojai dažnai negali padėti GMP medikams, nes neturi paramedikų kvalifikacijos. Mokymai įsigyti paramedikų kvalifikaciją vairuotojams kainuoja didelius pinigus, o valstybė, nors paramedikų trūksta, neskiria jų rengimui lėšų.

GMP automobiliai yra netinkami vežti pacientams. GMP darbuotojų atlyginimai už tą patį darbą, priklausomai nuo GMP stoties vietos Lietuvoje, gali skirtis net du kartus!

Susitikimo metu profesinių sąjungų atstovai pritarė Sveikatos apsaugos ministro Aurelijaus Verygos pateiktiems pasiūlymams kaip spręsti GMP problemas.

Sutarta, kad būtina pradėti rengti GMP šakos kolektyvinę sutartį, kurį padėtų pagerinti GMP paslaugų kokybę, suvienodintų GMP darbuotojų atlyginimus visoje Lietuvoje, numatytų lėšas paramedikų mokymams bei ankstesnį GMP darbuotojų išėjimą į pensiją, įtrauktų profesinių sąjungų atstovus į komisijas, sprendžiančias GMP automobilių pirkimą, bei išspręstų kitus GMP darbui svarbius klausimus.

 

 

Skirkite 1.2% GPM Darbuotojų paramos fondui ir 0.6% PS "Solidarumas".
KAIP SKIRTI?