Ekonominio bendradarbiavimo ir plėtros organizacijos misijos Lietuvoje antrasis etapas

autorius Solidarumas
119980413 322671735507284 6060777895424806323 n

2020 m. rugsėjo 21d. Ekonominio bendradarbiavimo ir plėtros organizacijos (EBPO) misijos Lietuvoje antrasis etapas buvo pradėtas keliais susitikimais nuotoliniu būdu. 11.00 val. vyko darbinis susitikimas su ekspertais ir Lietuvos darbo grupe, o 15.00val. buvo organizuotas vebinaras suinteresuotoms pusėms, kuriame buvo užsiregistravę virš 100 dalyvių. Abiejuose susitikimuose dalyvavo Lietuvos profesinės sąjungos ,,Solidarumas” pirmininkės pavaduotoja Jovita Pretzsch.

EBPO įgūdžių strategijos Lietuvai projekto analitikas Benas Game (Ben Game) darbinio susitikimo pradžioje atsiprašė dalyvių, kad negali dalyvauti gyvai. Darbinio susitikimo tikslas – pasiruošti konsultacijoms, aptarti lūkesčius, gautus komentarus, pastabas dėl EBPO rekomendacijų. Jis informavo, kad yra gautas atgalinis ryšys, reakcijos į tam tikras paruoštas rekomendacijas, o lapkričio 27d. jau bus parengtas preliminarus pranešimas. Darbiniame susitikime kalbėjo projekto ekspertai ir analitikai Stefanas Piano (Stefano Piano), Bartas Stats (Bart Staats) ir Danielis Untervegeris (Daniel Unterweger).

Ekonomikos ir inovacijų viceministras Marius Skuodis pradėjo popieinį renginį, kuriame pasveikino dalyvius ir priminė, kad tai strategija dėl kurios turi susitarti visi. Jis įvardijo keturis prioritetus ir pabrėžė visų jų svarbą. Po sveikinimo kalbos iš karto kalbėjo Lietuvos Respublikos Vyriausybės strateginės analizės centro (STRADA) direktorius Giedrius Viliūnas, kuris pasidžiaugė, kad turime labai stiprią partnerių koaliciją ir bendradarbiavimas tęsis toliau. Jis akcentavo, kad įgūdžių strategijos rengimas yra labai savalaikis, nes turime naują programavimo etapą ir bus rengiamas nacionalinis pažangos planas.

EBPO įgūdžių strategijos Lietuvai projekto vadovas Andrė Belas (Andrew Bell) atskleidė, kad įgūdžiai yra labai svarbu ne tik gerovei, bet ir ekonomikos klestėjimui ir labai svarbu, kaip intensyviai jie naudojami. Jis teigė, kad darbo vietų automatizacija Lietuvoje jau įvyko, o visuomenės senėjimas reiškia, kad visuomenėje bus mažiau žmonių, kurie galės pasiūlyti įgūdžius. Lietuvoje dėl pandemijos mobilumas yra sustingęs – teigė pranešėjas. Manoma, kad kitais metais Lietuvoje nedarbas sieks 9,1 proc. o Bendras vidaus produktas 2021 m. bus mažesnis nei šiemet. Pranešėjas teigė, kad įgūdžius reikia ugdyti ne tik formaliai, bet ir neformaliai, tam turi būti ieškoma vietų, kur jie gali atsiskleisti, turi būti derinamos politikos, apimta kuo daugiau sektorių.

Skirkite 1.2% GPM Darbuotojų paramos fondui ir 0.6% PS "Solidarumas".
KAIP SKIRTI?