Lietuvos, Latvijos ir Estijos profesinių sąjungų pirmininkai dalinosi informacija

autorius Solidarumas
baltic

2020 m. spalio 2d. įvyko Baltijos regiono profesinių sąjungų lyderių virtualus susitikimas, kuriame dalyvavo Lietuvos profesinės sąjungos ,,Solidarumas” pirmininkė Kristina Krupavičienė ir jos pavaduotoja Jovita Pretzsch. Nuotraukoje Estijos profesinės sąjungos EAKL atstovai.

Virtualiame susitikime piramsis kalbėjo Latvijos LBAS profesinės sąjungos lyderis Egilsas Baldzenis (Egils Baldzens). Jis atskleidė, kad Latvijoje praėjusiais metais vidutinis darbo užmokestis augo 3,9 procento, o 2021 m. Latvijos biudžete laukiamas 1,2 mlrd. Eurų deficitas. ,,Dėl daugelio dalykų vyko diskusijos, vyko informavimas, konslutavimas”, teigė pirmininkas. Karantino laikotarpiu socialinis dialogas vyko daugiausia nuotoliniu būdu. ,,Ten, kur nebuvo prasmės ginčytis, nesiginčijome,, – teigėl profesinės sąjungos vadovas. Verslo draudimas buvo išgyventas sunkiausiai, stengtasi, kad darbuotojai gautų dalinę prastovą ir kad jie nebūtų atleisti. 2019 m. Latvijoje įsigaliojo statybininkų šakos kolektyvinė sutartis pagal kurią, numatomas minimalus šakos darbo užmokestis 780 Eurų.

Situaciją Estijoje apžvelgė Estijos profesinės sąjungos EAKL pirmininkas Pepas Petersonas (Peep Peterson). Jis atskleidė, kad Estijoje transportininkai kalba apie tai, kad reikia daugiau bendradarbiauti. Tolimųjų reisų vairuotojai nėra patenkinti, nes pasirašyta kolektyvinė sutartis galioja tik vietiniams pervežimams. Daugiausia, kas yra daroma – ,,siūloma neatleisti darbuotojų”, teigė pirmininkas. Estijos Vyriausybė skyrė 310 mln. Eurų darbo užmokesčio kompensacijoms. ,,Pandemijos pradžioje per savaitę buvo pasirašyta trišalė sutartis ir tik dėl to buvo išsaugotos darbo vietos”, tikino pranešėjas. Pandemijos laikotarpiu nedarbingumas buvo mokamas nuo 1 darbo dienos. Nedarbo išmoka yra 60 procentų buvusio darbo užmokesčio, o jei nėra draudimo stažo mokama minimali išmoka. Dar birželio mėnesį Estijos ministras pirminikas organizavo platų pasitarimą, ką daryti dėl ekonomikos gaivinimo. ,,Buvo sukviesti mokslininkai, ekonomistai, profesinių sąjungų atstovai ir kiti suinteresuoti asmenys ir svarbu buvo tai, kad buvo rasta bendra kalba”, teigė pirmininkas Peep Peterson.

Lietuvos profesinės sąjungos ,,Solidarumas” pirmininkė Kristina Krupavičienė virtualiame posėdyje atskleidė, kad mūsų šalyje vis dar neratifikuota labai svarbi Tarptautinės Darbo Organizacijos Konvencija Nr. 190 dėl mobingo darbe. Ji teigė, kad darbo inspekcija visiškai nebendradarbiauja su kitų šalių inspekcijomis. Ji papasakojo atvejį, kada kreipėsį darbuotojas – tolimųjų reisų vairuotojas į profesinę sąjungą su problemomis. Jis dirbo lietuvių įkurtoje įmonėje Vokietijoje, su juo neatsiskaitė, nesumokėjo jam visų uždirbtų pinigų ir kas jam turi padėti? kur jam kreiptis? Daug klausimų yra ir dėl mobilumo paketo. Mobilumo paketas jau priimtas, o kaip bus dirbama nėra aišku. Ji pasiūlė kitą posėdį pakvieti dalyvauti profesinių sąjungų atstovus iš Lenkijos ir kalbėti apie transporto problemas. Dalyviai su šiuo pasiūlymu sutiko.

2019 m. Baltijos profesinių sąjungų lyderiai paskutinį kartą buvo susitikę Lietuvoje, Baltijos jūros pakrantėje esančiame kurorte Palangoje. Tuomet didžiausių Lietuvos, Latvijos ir Estijos profesinių sąjungų pirmininkai dalinosi informacija apie socialinę ir ekonominę savo šalių padėtį, atlyginimų kitimo priežastis, profesinių sąjungų patirtimi, ginant darbuotojų teises bei kylančius iššūkius. Daugiau informacijos apie tai:

https://www.lps.lt/2309-triju-baltijos-saliu-profesiniu-sajungu-susitikimas-palangoje

Skirkite 1.2% GPM Darbuotojų paramos fondui ir 0.6% PS "Solidarumas".
KAIP SKIRTI?