Profesinė sąjunga „Solidarumas“ rengs protestus, jei elektros ir dujų kainų didinimas nebus atšauktas

autorius Ričardas
krist krupav prez1

2021 m. birželio 8 d. Lietuvos profesinės sąjungos „Solidarumas“ pirmininkė Kristina Krupavičienė kreipėsi į Lietuvos Prezidentą G.Nausėdą, Seimo pirmininkę V.Čmilytę – Nielsen, Ministrę Pirmininkę I.Šimonytę ir Trišalę tarybą ragindama stabdyti numatomą 8% elektros energijos ir 26–50% dujų kainų didinimą namų ūkiams. K.Krupavičienė įspėjo, kad neatšaukus savo sprendimų didinti elektros energijos ir dujų kainas Lietuvos profesinė sąjunga „Solidarumas“ organizuos neterminuotas protesto akcijas ir kvies Lietuvos gyventojus pasipriešinti piliečių skurdinimui, valstybinių monopolinių įmonių vadovų piktnaudžiavimui.

Jo Ekscelencijai Lietuvos Respublikos Prezidentui Gitanui Nausėdai

LR Seimo pirmininkei Viktorijai Čmilytei-Nielsen

LR Ministrei Pirmininkei Ingridai Šimonytei

LR Trišalei tarybai

DĖL ELEKTROS ENERGIJOS IR DUJŲ KAINŲ DIDINIMO 2021-06-07 Nr. 10-094

Lietuvos darbuotojus labai papiktino sprendimas Valstybinė energetikos reguliavimo tarybos (VERT) nuo šių metų liepos 1 d. leisti Lietuvoje didinti elektros energijos kainas 8%, o dujų kainas namų ūkiams – net 26–50%.

Toks sprendimas yra nesuprantamas, nes valstybinių monopolinę padėtį užimančios AB „Ignitis grupės“ pelnas pernai augo beveik tris kartus iki 170 mln. eurų, jos padalinių AB ESO, kuri prekiauja dujomis, grynasis pelnas 2020 m. siekė 69,5 mln. eurų t.y. 102,5%. daugiau nei 2019 m., o elektros perdavimo sistemos operatorės AB„Litgrid“ audituotas grynasis pelnas praėjusiais metais augo 8,9 karto iki 26,6 mln. eurų.

Tuo tarpu, šių valstybinių įmonių vadovų atlyginimų pastovioji dalis prilygsta, o su kintamąja dalimi gerokai viršija aukščiausio valstybės pareigūno – Lietuvos Respublikos Prezidento darbo užmokestį.

Susidaro įspūdis, kad gyventojams elekros energijos ir dujų kainos didinamos tam, kad šių monopolinių įmonių vadovai galėtų pasididinti savo ir be to Lietuvos mastu milžiniškas algas.

Darbuotojus piktina, kad būtent šiems vadovams vadovaujant energetikos sektoriuje buvo sunaikinti dideli elektros gamybos pajėgumai ir Lietuva nebegali išgyventi be elektros importo, nors net po Visagino elektrinės uždarymo Lietuva galėjo pagaminti gerokai daugiau elektros energijos negu Lietuvos vartotojams reikia.

Valstybinės monopolinės įmonės neturi piktnaudžiauti savo padėtimi ir didinti savo pelnus, vien padidindamos kainas vartotojams. Staigus ir didelis elektros energijos bei dujų kainų šuolis smogs verslui ir brangins gaminių ir paslaugų kainas.

Nukentės Lietuvos gyventojų pajamos, sumažės jų perkamoji galią, o tuo pačiu bus stabdomas Lietuvos ūkio atsigavimas po pandemijos. Didės socialinė gyventojų nelygybė, kuri Lietuvoje yra viena didžiausių Europos Sąjungoje, nes labiausiai nukentės mažiausias pajamas ir vidutines pajamas gaunantys gyventojai.

Jei mažiausias pajamas gaunantiems gyventojams žala bus švelninama, suteikiant valstybės subsidijas, kurios bus dalinai padengtos iš padidėjusių šių įmonių pelnų, tai vidutines pajamas gaunantys gyventojai kompensacijų dėl padidėjusių šildymo kainų negaus.

Valstybinės monopolinę padėtį užimančios įmonės negali būti tik pelno siekiančios įmonės, nes teikia prekes ir paslaugas, kurios turi socialinę reikšmę. Tokių įmonių tikslas yra teikti vartotojams paslaugas ir gaminius kuo mažesnėmis kainomis, gaunant tik tokį pelną, kuris yra būtinas investicijoms, užtikrinančioms kainų mažinimą.

Nepriimtinas ir pavojingas yra valstybinių monopolinių įmonių akcijų pardavimas privačiam kapitalui, kaip tai atsitiko su AB „Ignitis grupė“. Privataus kapitalo siekis gauti kuo didesnį pelną, prieštarauja valstybinių įmonių siekiui teikti vartotojams paslaugas ir gaminius mažiausiomis kainomis, tenkinantis minimaliu pelnu.

„Rubikono“ atvejis yra pamokantis pavyzdys, kai privatus kapitalas, pradėjęs valdyti Vilniaus šilumos tiekimo įmonę, užimančią monopolinę padėtį, ėmė piktnaudžiauti, nustatydamas didžiausias šildymo kainas Lietuvoje.

AB „Ignitis grupė“ vadovų bandymas įsigyti savo valdomos įmonės akcijų kelia įtarimus, kad įmonės paslaugų kainos didinamos siekiant vadovams nesąžiningai pasipelnyti visų Lietuvos gyventojų sąskaita, o AB „Litgrid“ atveju tai jau vyksta, mokant privatiems akcininkams dividendus.

Abejones kelia VERT elektros energijos ir dujų kainų paskaičiavimo formulė. Sunku patikėti, kad laikinai dėl šaltos žiemos Europoje pakilusios dujų kainos, vykstant pasauliniam klimato atšilimui ir visoje Europoje pereinant prie atsinaujinančių išteklių energetikos, kuri mažins dujų paklausą, dujų kainos augs tiek kiek numatoma Valstybinės energetikos reguliavimo tarybos kainų paskaičiavimo formulėje.

Stebina, kad nustatant tokias svarbias visiems Lietuvos gyventojams elektros energijos ir dujų kainas, Valstybinė energetikos reguliavimo tarybos veikloje nedalyvauja socialiniai partneriai, nors anksčiau jie dalyvaudavo tokių institucijų veikloje.

Vyriausybė negali nusišalinti, kai sprendžiamas šis visiems Lietuvos gyventojmas ir šalies ūkiui svarbus klausimas.

Raginame LR Prezidentą ir LR Vyriausybę imtis veiksmų, kad valstybinės įmonės negalėtų piktnaudžiauti savo monopoline padėtimi ir didinti kainas, siekiant, kad privatūs akcininkai pelnytųsi visų Lietuvos gyventojų sąskaita.

Peržiūrėti VERT parengtą elektros energijos ir dujų kainų apskaičiavimo formulę.

Įtraukti į Valstybinės energetikos reguliavimo tarybos sudėtį socialinius partnerius.

VERT neatšaukus savo sprendimų didinti elektros energijos ir dujų kainas Lietuvos profesinė sąjunga „Solidarumas“ organizuos neterminuotas protesto akcijas ir kvies Lietuvos gyventojus pasipriešinti piliečių skurdinimui, valstybinių monopolinių įmonių vadovų piktnaudžiavimui.

Pagarbiai,

Pirmininkė Kristina Krupavičienė

Skirkite 1.2% GPM Darbuotojų paramos fondui ir 0.6% PS "Solidarumas".
KAIP SKIRTI?