autorius Jovita

2021 m. birželio 28d. Lietuvos profesinės sąjungos ,,Solidarumas“ pirmininkės pavaduotoja Jovita Pretzsch ir projektų vadovė Daiva Kvedaraitė lankėsi Migracijos departamento prie Lietuvos Respublikos Vidaus reikalų ministerijos Kauno skyriuje, kur susitiko su skyriaus vedėja Vilma Vencloviene.

Lietuvos profesinė sąjunga ,,Solidarumas“ nuo 2020 m. pabaigos įgyvendina  tarptautinį projektą, kuriuos siekiama pagelbėti į Lietuvą atvykusiems darbuotojams, kurie susiduria su problemomis ar įstatymų nesilaikymu.

Vilniaus migracijos departamento skyriuje ne COVID laikotarpiu vidutiniškai aptarnaujama apie 1000 migrantų per dieną, o Kaune apie 700. Darbuotojų migrantų Lietuvoje daugėja, o iš juos aptarnaujančio personalo reikalaujama labai aukštos kvalifikacijos. Neretai tokie darbuotojai turi mokėti porą užsienio kalbų, turėti aukštąjį išsilavinimą. Tačiau šių darbuotojų atlyginimai nėra indeksuojami, atsižvelgiant į infliaciją. Vien paskutiniu laikotarpiu iš Kauno skyriaus išėjo iš darbo 4 aukštos kvalifikacijos darbuotojai.

Migrantai, atvyksta dirbti į Lietuvą jau turėdami darbo vietą, tačiau sukonfliktavę su darbdaviu iš karto gali tapti nelegalais. Nors tokie darbuotojai greitai susiranda kitą darbdavį, tačiau jų dokumentai būna nesutvarkyti, todėl yra pavojus, kad jie, kurį laiką, gali dirbti nelegaliai. Dėl šios ir kitų problemų kalbėjosi profesinės sąjungos atstovės ir vedėja.

Skirkite 1.2% GPM Darbuotojų paramos fondui ir 0.6% PS "Solidarumas".
KAIP SKIRTI?