Profesinės sąjungos su Vyriausybės atstovais diskutuos dėl regioninės politikos

autorius Ričardas

2022 m. kovo 18 d., 13.00 val. Ulonų g. 5-301 Vilniuje Lietuvos profesinės sąjungos „Solidarumas” rengia apskritojo stalo diskusiją „Lietuvos regioninė politika ir socialinio dialogo plėtra.”

Šios diskusijos tikslas yra susipažindinti profesinių sąjungų vadovus su  Lietuvos regioninės politikos strateginiais tikslais, uždaviniais, priemonėmis. Pasidalinti su Vyriausybės atstovais profesinių sąjungų įžvalgomis apie socialinės partnerystės plėtros perspektyvas, įgyvendinant regioninės politikos tikslus.

Lietuvos profesinė sąjunga „Solidarumas” nuo savo įsikūrimo pradžios dalyvavo regioninėje politikoje: kūrėsi regioninės profesinės sąjungos ir buvo plėtojamas trišalis socialinis dialogas regionuose. Tokią veiklą rėmė ir Lietuvos vyriausybė.

Pastaruoju metu stebime šakinio (sektorinio) socialinio dialogo plėtrą, pirmiausia  valstybės finansuojamuose sektoriuose. Nacionaliniu lygiu veikia Trišalė taryba. Tuo tarpu, regioninių trišalių tarybų veikla yra sulėtėjusi, o kai kur ir visai sunykusi. 

Lietuvos regioninės politikos Baltojoje knygoje, darniai ir tvariai plėtrai 2017-2030 rašoma, jog „Lietuvos regioninės politikos tikslas – sudaryti oraus, aktyvaus, saugaus, sveiko ir patrauklaus gyvenimo ir darbo prielaidas visoje Lietuvoje“. Regioninės politikos  pagrindiniu  tikslu tapo ekonominių ir socialinių skirtumų tarp regionų mažinimas. 

Sėkminga regioninė plėtra yra neįmanoma be socialinių partnerių įtraukimo.  Socialinis dialogas yra efektyvi priemonė, sprendžiant socialinius visuomenės ginčus, kurie  dažni valstybės socialinės ir ekonominės pertvarkos procese.

Lietuvos darbo kodeksas numato, jog socialinė partnerystė gali būti vykdoma nacionaliniu, šakos, teritoriniu (savivaldybės, apskrities), darbdavio ir darbovietės lygmenimis. Kolektyvinės derybos ir kolektyvinių sutarčių sudarymas, yra svarbus  socialinės partnerystės rezultatas. Kolektyvinėse derybose darbuotojams gali atstovauti tik profesinės sąjungos.  Gali būti sudaromos nacionalinė (tarpšakinė), teritorinė, šakos (gamybos, paslaugų, profesinė), darbdavio lygmens bei darbovietės lygmens kolektyvinės sutartys.

Jeigu teigiama, kad „stiprūs ir savarankiški regionai yra mūsų valstybės prioritetas”, kyla klausimas, kokią vietą šiame reiškinyje turėtų/galėtų vaidinti  socialiniai partneriai ir kolektyvinės sutartys? Kaip  didinsime kolektyvinių sutarčių aprėptį, įtraukdami privatų sektorių į šį procesą? Ar įmanoma pasiekti kolektyvinių sutarčių aprėpties 70-80 proc., jeigu tai įpareigos ES direktyva dėl Minimalios algos?

Lietuvos Regioninės plėtros įstatymas reglamentuoja regioninės plėtros tarybų veiklą, yra dešimt regioninės plėtros tarybų (Alytaus, Kauno Klaipėdos Marijampolės Panevėžio Šiaulių Tauragės Telšių Utenos Vilniaus ) prie jų veikia Regioninės plėtros kolegijų partnerių grupės. Lietuvos profesinė sąjunga „Solidarumas“ yra delegavęs savo atstovus į Alytaus, Kauno, Klaipėdos,  Marijampolės ir Vilniaus regionines tarybas.

Apskritojo stalo” diskusijaLietuvos regioninė politika ir socialinio dialogo plėtra”

2022 m. kovo 18 d.

Lietuvos profesinės  sąjungos „Solidarumas“ biuras, Vilnius, Ulonų g. 5-301,

Programa

12.30-13.00 Dalyvių registracija

13.00-13.15 Renginio įžanga, dalyvių pasveikinimas

                     Kristina Krupavičienė, Lietuvos profesinės sąjungos „Solidarumas” pirmininkė

13.15-14.00 Lietuvos regioninės politikos esama situacija, strateginiais tikslais, uždaviniai, priemonės

                    Pranešėjai :

                    Rasa Tamulevičiūtė

                    Vidaus reikalų ministerijos Regioninės politikos grupės vadovė

Andrius Valickas

Vidaus reikalų ministerijos Regioninės politikos grupės vyresnysis patarėjas

                   Skirmantas Mockevičius

                    Nacionalinės regioninės plėtros tarybos pirmininkas

14.00-15.00 Socialinės partnerystės plėtros perspektyvas, įgyvendinant regioninės politikos tikslus

                    Pranešėjas:

                   Martynas Šiurkus

                    Socialinės apsaugos ir darbo ministrės patarėjas

15.00-15.45 Bendra diskusija, dalyvaujant Lietuvos profesinės sąjungos „Solidarumas” koordinacinės tarybos nariams

Skirkite 1.2% GPM Darbuotojų paramos fondui ir 0.6% PS "Solidarumas".
KAIP SKIRTI?