Derybos dėl reikalavimų nevyksta, neterminuotas streikas tęsiamas

autorius Solidarumas

Vasario 22 d. prasidėjęs neterminuotas šešių švietimo profesinių sąjungų paskelbtas švietimo šakos streikas tęsiamas. Planuotas Vyriausybės ir profesinių sąjungų susitikimas įvyko nedalyvaujant Premjerui, o streiko išvakarėse, penktadienio vakare, pateikti valdžios pasiūlymai abstraktūs, be konkrečių skaičių.

„Vyriausybė leido mums suprasti, kad ji neturi jokių galių rasti lėšų švietimo finansavimui atkurti, todėl, panašu, teks streikuoti iki Seimo sesijos, kuri prasidės kovo 10 d.“, – sako Lietuvos švietimo darbuotojų profesinės sąjungos (LŠDPS) pirmininkas Andrius Navickas.

Pasak jo, tai, ką siūlo Vyriausybė, tėra kova su pasekmėmis, vidaus rezervuose „ieškomi“ 5 mln. eurų situacijos nepakeis, iš esmės profsąjungoms siūloma tik nutraukti streiką mainais į tai nieko realaus nesiūlant. Tuo tarpu profesinių sąjungų reikalavimai nenagrinėjami: nekalbama apie mokinio krepšelio, skiriamo ugdymo procesui finansuoti, lėšų atkūrimą į ikikrizinį lygį, mokinių skaičiaus klasėse ir grupėse mažinimą.

Andriaus Navicko teigimu, visos derybinės ir diplomatinės galimybės jau išnaudotos, kelerius metus mokytojai maitinami tik pažadais, o ugdymo procesas yra žlugdomas nuolat dėl lėšų stokos, todėl mokinių ir tėvų nuogąstavimai dėl skriaudos mokinimas neturi pagrindo. „Streikas yra efektyviausia priemonė pasiekti rezultatų. Jei neatsitrauksime dabar, yra tikimybė, kad iš to laimės visa švietimo bendruomenė“, – mano LŠDPS vadovas.

Anot jo, LŠDPS priklausančios organizacijos pasirengusios streikuoti tol, kol Vyriausybė atsižvelgs į reikalavimus, maža to, prie streiko ketina jungtis vis daugiau ugdymo įstaigų. Profesinių sąjungų duomenimis, visoje Lietuvoje streikuoja apie 300 mokyklų ir darželių.

LŠDPS inf.

Skirkite 1.2% GPM Darbuotojų paramos fondui ir 0.6% PS "Solidarumas".
KAIP SKIRTI?