Po piketo sutarta „Valkininkų pušelės” neuždaryti

autorius Solidarumas
pusele1

 

2017 birželio 12 d., 11.00 val. Lietuvos profesinė sąjunga „Solidarumas” surengė piketą prie Lietuvos sveikatos apsaugos ministerijos „Ne – „Valkininkų pušelės” uždarymui!”. Uždarius šį Santaros klinikos vaikų tuberkuliozės skyrių bus uždaryta ir mokykla, kuroje mokosi sergantys vaikai, o darbo šiame mažame miestelyje neteks apie 50 darbuotojų. Tai taps socialine katastrofa Valkininkams, o tuberkulioze sergantys vaikai bus gydomi ne švariu oru išsiskyriančiame miškų regione, o bus perkelti gydytis į Vilnių.
 

Piketuotojus pasikalbėti pasikvietė Lietuvos sveikatos viceministrė Aušra Bilotienė Motiejūnienė. Pokalbyje  dalyvavo ir vienas šio skyriaus uždarymo iniciatorių Juozas Raistenskis. Jis aiškino, kad Santaros klinikų vaikų tuberkuliozės skyrius „Valkininkų pušelė“ uždaromas, nes  tuberkulioze sergančių vaikų gydymas šiame skyriuje yra pasenęs ir niekur Europoje netaikomas. Jo nuomone, vaikams būtų daug geriau, jei tėvai juos kasdieną anksti ryte 7.00 val. atvežtų į savo rajoninę ligoninę, kurioje gydytojai duotų jiems vaistus. Taip vaikai nebūtų keliems mėnesiams atskirti nuo tėvų. Skyriaus darbuotojai paprieštaravo, kad dalis vaikų, sergančių tuberkulioze, yra iš asocialių šeimų, todėl sunku tikėtis, kad tokie tėvai kasdieną kelis mėnesius  vežios savo vaikus pas gydytoją. Reguliariai neduodant vaistų ligoniui tuberkuliozės bakterijos tampa atsparios antibiotikams, o vaikas tampa ypač pavojingos tuberkuliozės formos nešiotojais. Tokių atvejų jau yra. Skyriaus darbuotojai atkreipė dėmesį, kad oficiali statistika neatskleidžia tikro tuberkuliozės paplitimo masto Lietuvoje. Dažnai atsitinka, kad patikrinus tuberkulioze sergančių vaikų tėvus jiems taip pat nustatoma tuberkuliozė, tačiau ne visada asocialūs tėvai nori gydytis pagal gydytojų nurodymus.   
 
Skyriaus uždarymo entuziastai aiškino, kad skyrių būtina uždaryti, nes jis dirba nuostolingai ir kasmet neša 160 000 eurų nuostolį, todėl kitiems ligoninės darbuotojams nėra galimybių kelti atlyginimus. Skyriaus darbuotojai paprieštaravo, kad dar prieš keletą metų, kai ši gydymo įstaiga nepriklausė Santaros klinikoms, ji veikė pelningai, nors ligonių skaičius ir veiklos pobūdis nepasikeitė. Skyriui už suteiktas gydymo paslaugas kaip ir anksčiau sumoka ligonių kasos, tik dabar, prijungus jį prie Santaros klinikų buhalterija tvarkoma centralizuotai. 
 
Skyriaus darbuotojams kyla įtarimas, kad pateikimi skyriaus nešami nuostoliai yra išgalvoti, o buvusi sanatorija „Valkininkų pušelė” uždaroma, siekiant pigiai privatizuoti geroje vietoje esančius gero stovio  ligoninės pastatus, į kuriuos investuota beveik milijonas eurų, o šiuo metu planuojama restauruoti žymioji dailininkų Algirdo Steponavičiaus ir Birutės Žilytės  šimto kvadratinių metrų sieninė freska, kurios restauracijai pinigai jau skirti.
 
Po diskusijų buvo sutarta neuždaryti, kaip buvo planuota, nuo 2018 m. sausio 1 d.  Santaros klinikų vaikų tuberkuliozės skyriaus „Valkininkų pušelė“, o ateityje kartu su profesine sąjunga tartis dėl jo tolimesnės veiklos. 
 
valkininku piketas
 
Raistenskis
 

Skirkite 1.2% GPM Darbuotojų paramos fondui ir 0.6% PS "Solidarumas".
KAIP SKIRTI?