Lietuvos profesinė sąjunga „Solidarumas” reikalauja keisti viešųjų pirkimų tvarką

autorius Solidarumas
turku statyb1

2020 m. sausio 3 d. Lietuvos profesinės sąjungos „Solidarumas” pirmininkė Kristina Krupavičienė ir Statybininkų profesinės sąjungos „Solidarumas” pirmininkas Ričardas Garuolis kreipėsi į Lietuvos Prezidentą Gitaną Nausėdą, Ministrą Pirmininką Saulių Skvernelį, Kauno merą Visvaldą Matijošaitį reikalaudami keisti viešųjų pirkimų įstatymą ir kitus teisės aktus, kad būtų pakeista nusistovėjusi tvarka, leidžianti viešuosius konkursus laimėti įmonėms, kurios nesumoka savo darbuotojams atlyginimų, ir taip išvengti tokių atvejų, kurie atsitiko Kaune, kai mažiausią kainą pasiūliusi Turkijos statybos įmonė „Kayi Construction“ nemoka savo darbuotojams sutartų atlyginimų.

 

Jo Ekscelencijai Lietuvos Respublikos Prezidentui Gitanui Nausėdai

Lietuvos Respublikos Ministrui Pirmininkui Sauliui Skverneliui,                                                                                             

Kauno miesto merui Visvaldui Matijošaičiui

 

DĖL TURKIJOS ĮMONĖS DARBUOTOJŲ TEISIŲ PAŽEIDIMO

 

Tuo metu, kai visa Lietuva šventė Naujuosius metus ir žiūrėjo šventinius saliutus, dalis darbuotojų badavo, kad gautų savo sąžiningu darbu uždirbtus atlyginimus. Mes manome, kad tokie gėdingi dalykai neturi vykti mūsų šalyje, kuri yra Europos Sąjungos dalis.

Kauno stadiono rekonstrukcijos darbus atliekančios Turkijos įmonės „Kayi Construction“ darbuotojų bado streikas 2019 m. pabaigoje visuomenei atskleidė pasibaisėtiną netvarką, viešpataujančią Lietuvos statybos versle, kai viešuosius konkursus laimi mažiausią kainą pasiūliusios įmonės, nes jos savo darbuotojams moka mažiausius atlyginimus arba sumoka tik dalį pažadėto atlyginimo, tokiu būdu stabdydamos atlyginimų, mokesčių surinkimo, o tuo pačiu viso Lietuvos ūkio augimą ir Gerovės valstybės kūrimą.

Stebina, kad Lietuvoje viešųjų pirkimų konkursus laimi trečiųjų šalių įmonės, kurios nesivadovauja Europos Sąjungos reikalavimais darbo santykių srityje ir pažeidinėja esmines žmogaus teises.

Reikalaujame, kad Vyriausybė pagaliau imtųsi veiksmų ir sutvarkytų viešųjų pirkimų, kai naudojamos valstybės arba savivaldybių lėšos, įstatymą:

  1.  Teisę dalyvauti viešuosiuose konkursuose statybos darbams atlikti gali tik įmonės, kurios turi kolektyvines darbo sutartis;
  2.  Įmonės, kurios darbams Lietuvoje samdo darbuotojus iš trečiųjų šalių, privalo mokėti atlyginimą, kuris būtų didesnis nei Lietuvos darbuotojams, nes užsieniečiams pragyvenimas svetimoje šalyje kainuoja daugiau nei vietiniams, ir užtikrinti darbuotojams tinkamas darbo, poilsio ir gyvenimo sąlygas. Kontroliuoti kaip darbdaviai užtikrina darbo sąlygas turi Valstybinė darbo inspekcija, bendradarbiaudama su profesinėmis sąjungomis;
  3.  Užsieniečių teisinės padėties Lietuvoje įstatyme turi būti nustatyta, kad darbuotojams iš užsienio atlyginimas privalo būti mokamas tik pavedimu per bankus, kad būtų išvengta nesąžiningų darbdavių piktnaudžiavimo versti užsieniečius pasirašyti algalapiuose, kad jiems buvo išmokėtas didesnis atlyginimas, nei darbdaviai jiems sumokėjo;
  4.  Būtina sudaryti kolektyvinę šakos sutartį statybos sektoriuje, kuri nustatytų minimalų atlyginimą statybos šakoje, nes Lietuvoje statybininkams dažniausiai mokami tik truputį už minimalų didesni atlyginimai, likusį atlyginimą sumokant „vokeliuose“, tokiu būdu vagiant mokesčius ir pasmerkiant statybininkus skurdžiai senatvei arba emigracijai. Kaimyninėje Latvijoje kolektyvinė statybos šakos sutartis jau veikia.
  1.  Vyriausybė ir Seimas turi jau šiais metais visoje šalyje įdiegti Lietuvos statybininkų asociacijos sukurtą ir jau veikiančią Statybininko tapatybės kortelę STATREG, kuri užtikrintų skaidrumą ir greitai sumažintų „šešėlį“ Lietuvos statybvietėse.
  2.  Valstybinė darbo inspekcija ir kitos valstybinės priežiūros institucijos turi įmones, kurios įdarbino užsieniečius, tikrinti dažniau nei kitas.
  3.  Mažiausiai dvejiems metams uždrausti dalyvauti viešuosiuose konkursuose ir atimti teisę įdarbinti darbuotojus iš trečiųjų šalių toms įmonėms, kuriose buvo nustatyta, kad darbdaviai nors kartą pažeidė darbuotojų darbo saugos, darbo ir poilsio reikalavimus, mokėjo atlyginimus „vokeliuose“ , laiku nesumokėjo arba sumokėjo darbuotojams atlyginimus tik po to, kai šie kreipėsi į Darbo ginčų komisijas, nesudarė darbuotojams iš užsienio tinkamų gyvenimo sąlygų ar padarė kitus su darbo santykiais susijusius pažeidimus.

 

Lietuvos profesinęs sąjungos „Solidarumas” pirmininkė Kristina Krupavičienė

Statybininkų profesinės sąjungos „Solidarumas” pirmininkas Ričardas Garuolis

Skirkite 1.2% GPM Darbuotojų paramos fondui ir 0.6% PS "Solidarumas".
KAIP SKIRTI?