Derybos dėl krovininio autransporto kolektyvinės šakos bus tęsiamos

autorius Solidarumas
linav

2019 m. liepos 18 d. Socialinės apsaugos ir darbo ministerijoje įvyko susitikimas aptarti padėtį dėl krovininio autotransporto šakos kolektyvinės sutarties derybų eigos. Susitikime dalyvavo Baltijos transporto profesinės sąjungos „Solidarumas“ pirnininkas Gintaras Čiužas, Lietuvos transporto darbuotojų profesinės sąjungos Solidarumas”  pirmininkas Egidijus Pribušauskas, Pietų Lietuvos profesinės sąjungos Solidarumas” pirmininkas Arūnas Lekavičius, Socialinės apsaugos ir darbo ministras Linas Kukuraitis, viceministrė Eglė Radišauskienė, Susisiekimo ministerijos, Lietuvos banko, Lietuvos Nacionalinės vežėjų automobiliais asociacijos „Linava“ atstovai.

Į susitikimą atvyko ir tų profesinių sąjungų atstovai, kurie anksčiau buvo iš derybų dėl šakos kolektyvinės sutarties pasitraukę.

Ministras Linas Kukuraitis kvietė pasitraukusias profesines sąjungas grįžti į derybas. Šių profesinių sąjungų atstovai pažadėjo šį klausimą apsvarstyti ir duoti atsakymą.

Klausimas dėl vairuotojų apmokėjimo nebuvo svarstomas ir nutarta palaukti Lietuvos banko įvertinimo kokį poveikį turės vairuotojų atlyginimo padidinimas, nes darbdavių atstovai nuolatos gąsdino, kad net nedidelis vairuotojų atlyginimo pakėlimas privers visą transporto sektorių bankrutuoti, o transporto įmones išsikelti dirbti į užsienį. Lietuvos banko atstovai pažadėjo tokį įvertinimą padaryti per du – tris mėnesius.

Vyriausybė yra anksčiau pareiškusi, kad ketina įgyvendinti Lietuvos profesinės sąjungos „Solidarumas“ pasiūlymą ir padidinti vairuotojų atlyginimą nuo 1.3 mėnesinio minimalaus atlyginimo (MMA) dydžio iki dviejų MMA, jei kolektyvinėje sutartyje nebus sutarta kitaip.

Kol bus pateikti Lietuvos banko skaičiavimai derybose dėl kolektyvinės šakos sutarties bus svarstomi kiti klausimai, susiję su vairuotojų darbo sąlygomis.

Kitas derybų posėdis įvyks liepos 22 d.

linav1

Skirkite 1.2% GPM Darbuotojų paramos fondui ir 0.6% PS "Solidarumas".
KAIP SKIRTI?