Nauja Trišalės komisijos pirmininke išrinkta Kristina Krupavičienė

autorius Solidarumas
krup ir as1

2019 m. rugsėjo 24 d. Socialinės apsaugos ir darbo ministerijoje įvyko Trišalės tarybos posėdis, kuriame dalyvavo Lietuvos profesinės sąjungos „Solidarumas“ pirmininkė Kristina Krupavičienė ir generalinis sekretorius Ričardas Garuolis.

Valstybinė darbo inspekcija pristatė Darbo ginčų veiklos ataskaitą už pirmąjį šių metų pusmetį, kuri atskleidė, kad palyginus su pernykščių metų pirmuoju pusmečiu, beisikreipiančių į Darbo ginčų komisijas šiemet labai pagausėjo ir jų kiekis viršijo 4000 prašymų. Daugiausiai, net 76% visų prašymų yra susiję su darbuotojams nesumokėtu atlyginimu.

Per paskutinius metus Darbo ginččų komisijos priteisė darbuotojams 4.380 mln. eurų. Tai yra 1.33 mln. daugiau nei pernai metais, taip paneigiant darbdavių organizacijų atstovų teiginius, kad šiuo metu Lietuvoje trūkstant darbuotojų darbdaviai negali nemokėti savo darbuotojams atlyginimų.

Daugiausiai ginčų Trišalėje taryboje sukėlė pasiūlymas pervedimu per bankus mokėti atlyginimus, kurie viršija vidutinį Lietuvoje atlyginimą.

Profesinės sąjungos siūlė mokėti pervedimu visus atlyginimus nuo minimalaus iki vidutinio, nes daugiausiai problemų dėl neišmokamų atlyginimų turi būtent tie darbuotojai, kurių uždarbiai yra maži. Ypač tai svarbu Trečiųjų šalių darbuotojams, kurie yra begėdiškai Lietuvos darbdavių apgaudinėjami ir verčiami pasirašyti, kad gauna didesnes pajamas nei gavo.

Darbdavių atstovas Sigitas Gailiūnas prieštaravo atlyginimų nokėjimui pervedimu, teigdamas, kad reikia išsaugoti popierinius pinigus kaip valstybės simbolį, nors, kaip pats pasakė, Europos Sąjunga ir nėra valstybė. Kitas darbdavių atstovas Jonas Guzavičius skundėsi, kad Lietuvoje nėra pakankamai bankomatų todėl darbuotojams bus sunku išsigryninti pinigus. Kolegoms pritarė Vytautas Vidmantas Zimnickas tvirtindamas, kad dėl to darbuotojams sumažės atlyginimai, nes bankai už pinigų išgryninimą ima mokestį.

Jiems prieštaravo kita darbdavių atstovė Rūta Skyrienė, kuri pritarė profesinių sąjungų siūlymui, ir teigė, kad darbuotojai gali atsiskaityti už pirkinius banko kortele ir tuomet jiems nereikės mokėti jokių papildomų mokesčių.

Kristina Krupavičienė pareiškė nustebusi, kad gyvenant skaitmenizavimo amžiuje, kurį darbdaviai labai palaiko, kai už pirkinius jau galima atsiskaityti net išmaniuoju telefonu, Lietuvoje nėra galimybių naudotis banko kortele. Ji atskleidė, kad neseniai net būdama Baltarusijoje, kuri skaitmenizavimo srityje yra daug mažiau pažengusi už Lietuvą, ji paprastame kaime atsiskaitė už pirkinius lietuviška bankų kortele.

Kristina Krupavičienė siūlė kartu su bankų atstovais tartis, kad įvedant atlyginimų išmokėjimo tvarką tik per bankus, būtų kartu mažinami bankų kortelių aptarnavimo mokesčiai, ir paklausė darbdavių iš kur jie turi tiek daug grynųjų pinigų atlyginimams išmokėti, juk ir darbdaviams tada reikia gryninti pinigus ir mokėti papildomus mokesčius bankams.

Kilus ginčams ar atlyginimų išmokėjimas grynais pinigais yra patikimas, Ričardas Garuolis atskleidė, kad yra buvę keletas atvejų, kai Lietuvos profesinės sąjungos „Solidarumas“ nariams nebuvo išmokėti jų uždirbti atlyginimai, nes darbdaviai padirbo jų parašus algalapiuose. Pateikus juos teismo ekspertizei, prokurorai pareiškė, kad negali nustatyti jų autentiškumo, nes parašai yra per trumpi. Todėl privaloma atlyginimų mokėjimo tvarka „per bankus“ apsaugotų darbuotojus nuo nesąžiningų darbdavių.

Daliai darbdavių pasisakius prieš privalomą atlyginimų mokėjimą pervedimu ir Lietuvos profesinių sąjungų federacijos pirmininkui Kęstučiui Jukniui juos palaikius, šis klausimas buvo atidėtas.

Po Trišalės tarybos pirmininko Ričardo Sartatavičiaus ataskaitos, kitam pusmečiui Trišalės tarybos pirmininke buvo išrinkta profesinių sąjungų atstovė ir Lietuvos profesinės sąjungos „Solidarumas“ pirmininkė Kristina Krupavičienė.

Kitas Trišalės tarybos posėdis vyks spalio 24 d.

krup rank 1

Skirkite 1.2% GPM Darbuotojų paramos fondui ir 0.6% PS "Solidarumas".
KAIP SKIRTI?