Profesinės sąjungos įtikino vadovus padidinti atlyginimus darbuotojams

autorius Solidarumas
Svencioniu bendra

2020 m. sausio 15 d. Švenčionių rajono ligoninėje susitiko įmonės administracija ir profesinių sąjungų atstovai, kad aptartų padėtį šioje gydymo įstaigoje.

Rajoninės ligoninės šiuo metu susiduria su įvairiais sunkumais, nes jos negali įvykdyti sutarčių, kurios yra pasirašytos su teritorinėmis ligonių kasomis. Kaip pabrėžė laikinai einanti direktorės pareigas Edita Urbanienė, pagrindinė sutarčių nevykdymo priežastis – trūksta gydytojų. Tuomet negalima suteikti paslaugų ir uždirbti pinigų iš teritorinių ligonių kasų. Ligoninės vyr.buhalterė pristatė finansinę padėtį, ir pabrėžė jog dabar labai sudėtinga pakelti darbuotojams darbo užmokestį kaip numatyta darbo užmokesčio nuostatuose.

Ligoninėje slaugytojų darbo užmokestis „už etatą“ 2019 metais buvo 772 eurai „ant popieriaus“. Pagal ligoninės patvirtintus nuostatus baziniam dydžiui pakilus iki 555 (minimali alga buvusi gruodžio 31 d.), darbo užmokestis pakiltų 7,6 procentus. Vadovai prašė sutikimo, jog darbuotojai palauktų atlyginimo padidinimo, nes šiuo metu tam nėra lėšų. Pakėlus atlyginimus, po kokių trijų mėnesių gali prasidėti atlyginimų vėlavimai.

Beįsiplieskiančias aistras nuramino susitikime dalyvavęs Lietuvos profesinės sąjungos „Solidarumas“ pirmininkės pavaduotojas Rimtautas Ramanauskas. Jis pabrėžė, jog įstatymus būtina vykdyti. Pasak jo, reikia ieškoti kitų būdų kaip ligoninė galėtų uždirbti pinigų, netaupant darbuotojų sąskaita. R.Ramanauskas atkreipė dėmesį, kad darbuotojai dabar turi labai gerą priemonę pakankamai greitai išsireikalauti darbo užmokestį per Darbo ginčų komisijas ir tuomet ligoninė turės dar daugiau išlaidų, nes turės mokėti ir delspinigius.

Profesinių sąjungų lyderės pabrėžė, jog vidurinis ir žemesnis personalas nuolat gelbėja ligoninę. Visada atlieka daugiau darbo, nei joms priklauso. Kai reikia, ir nemokamų atostogų išeina. Trūksta etatų kai kuriuose skyriuose, tačiau jos mato, kad yra skyriai, kurie iš viso neturi ligonių. Toks yra vaikų skyrius. Tačiau jame yra etatai, yra patalpos, elektra, šildymas. Darbuotojos sako, jog gal galima sujungti skyrius, ligoninė sutaupytų komunalinių mokesčių sąskaita.

Ligoninė jau seniai neturi vadovo. Dabartinis vadovas serga ir iki kovo į darbą negrįš. Per pastaruosius metus pasikeitė keturi vadovai. Nebuvo dialogo tarp darbuotojų ir administracijos, pradėjo „bėgti“ gydytojai. Tačiau ligoninėje nelikus jos varomosios jėgos – darbuotojų, nebereikės ir administracijos.

Profesinės sąjungos yra sudariusios jungtinę atstovybę ir laukia derybų dėl kolektyvinės sutarties pradžios. R.Ramanauskas trumpai aptarė, ką galima susiderėti kolektyvinėje sutartyje, kad ir darbuotojai būtų nenuskriausti ir vadovams būtų lengviau spręsti ligoninės darbo problemas.

Ligoninės direktoriaus patarėjas Vytautas Vaitkevičius pasakė, jog labai didelės pagalbos iš savivaldybės nėra ko tikėtis, nes šiais metais gydymo įstaigoms yra skirta tik 43 tūkstančiai. Šie pinigai skiriami ne darbo užmokesčiui, bet reikalingai įrangai įsigyti. Jis pabrėžė, jog būtina daugiau į rajoną pritraukti gydytojų, tada viskas atsistos į savo vietas. Kaip norvegai, vokiečiai verbuoja mus, taip mums reikia verbuoti jaunus gydytojus. Dabar labiausiai reikia anesteziologo.

L.e.p. direktorė Edita Urbanienė paprašė informuoti ,jeigu kas žino apie gydytoją, kuris galėtų dirbti jų ligoninėje. Sužinojusi apie šešis darbo ieškančius gydytojus, ji pati važiavo į Vilnių ir kvietė juos dirbti Švenčionyse. Jau turėtų pradėti dirbti LOR specialistas. Dar yra vilties, kad ir kardiologas atvyks į ligoninę.

Ilgai diskutavę susitikimo dalyviai nutarė, jog reikia pakelti darbo užmokestį kaip numatyta darbo apmokėjimo nuostatuose ir apie susidarusią padėtį pranešti rajono merui.

Svencioniu rimt

Skirkite 1.2% GPM Darbuotojų paramos fondui ir 0.6% PS "Solidarumas".
KAIP SKIRTI?