Ne – Seimo narių rentoms iki gyvos galvos!

autorius Solidarumas
As prie Seimo

2020 m. lapkričio 4 d. Lietuvos profesinės sąjungos „Solidarumas“ pirmininkė Kristina Krupavičienė išsiuntė reikalavimą Seimo pirmininkui Viktorui Pranckiečiui ir Seimo frakcijų seniūnams atmesti pasiūlymą buvusiems Seimo nariams ir Vyriausybių vadovams mokėti rentą iki gyvenimo pabaigos.

Seimo pirmininkui Viktorui Pranckiečiui

Seimo frakcijų seniūnams

DĖL SEIMO NARIŲ IR VYRIAUSYBĖS VADOVŲ PRIVILEGIJŲ

 

Lietuvos profesinė sąjunga „Solidarumas“ nariai yra pasipiktinę Seimo narių Andriaus Mazuronio, Artūro Skardžiaus, Mindaugo Puidoko, Valentino Bukausko teikiamomis įstatymo pataisomis dėl LIETUVOS RESPUBLIKOS NEPRIKLAUSOMYBĖS AKTO SIGNATARŲ STATUSO ĮSTATYMO PAKEITIMO IR PAPILDYMO PPROJEKTO NR. XP-2351(3),

kuriose siūloma buvusiems Seimo nariams ir Vyriausybės vadovams iki jų gyvenimo pabaigos įteisinti rentą bei socialinės garantijas.

Pagal galiojančius įstatymus Nepriklausomybės akto signataro rentos dydis yra 50 procentų Seimo nario pareiginės algos per mėnesį. Tačiau šiose įstatymų pataisose siūloma, kad buvęs Seimo narys teisę į šią rentą įgyja išbuvęs Seime vieną visą kadenciją, o rentos dydis priklauso nuo išbūtų pilnų Seimo kadencijų skaičiaus. Taigi, kai kam priklausytų 75 proc. Seimo nario pareiginės algos ir tai sudarytų virš 2000 eurų.

Įgyvendinus šias įstatymo pataisas būtų diskriminuojami kiti Lietuvos darbuotojai.

Darbuotojams, pasibaigus jų terminuotam darbui, kuris trunka ilgiau nei dveji metai, išmokama tik vieno mėnesio išeitinė išmoka.

Tuo tarpu Seimo nariams ir Vyriausybės vadovams, pabaigusiems savo kadenciją, siūloma iki jų gyvenimo pabaigos mokėti rentą, kuri būtų 50% ar 75% jų buvusio atlyginimo.

Todėl mokesčių mokėtojai privalėtų tik ketverius metus dirbusius darbuotojus, kuriems buvo mokamas geras atlyginimas, išlaikyti visą gyvenimą, mokant jiems dosnias rentas.

Lietuvos piliečiai yra Seimo narių ir Vyriausybės vadovų darbdaviai, kurie per kiekvienus rinkimus įvertina jų darbus ir arba atleidžia juos iš darbo, arba suteikia teisę jiems dirbti toliau.

Mūsų manymu, negalima lyginti eilinio Seimo nario dirbančio Seime, kuris kartais nepateikia nei vienos įstatymo pataisos su Nepriklausomybės akto signataru.

Todėl už, rinkėjų nuomone, netinkamą darbą atleisti Vyriausybės vadovai ir Seimo nariai, tarp kurių yra ir tie, kurie nepasiūlė nei vienos įstatymo pataisos, negali būti lyginami su Nepriklausomybės akto signatarais, kurie rizikuodami savo gyvybėmis įvykdė rinkėjų valią ir atkūrė Lietuvos valstybingumą, kurio teikiamomis galimybėmis iki šiol naudojasi visi Lietuvos piliečiai.

Prieš apsispręsdami tapti Seimo nariais ar Vyriausybės vadovais šie asmenys puikiai žinojo, kad tai bus terminuotas darbas, o po kurio gali būti sunku susirasti tinkamą darbą..

Profesinių sąjungų lyderiai, atleisti iš darbo už tai, kad sąžiningai atstovavo savo narių teises, taip pat sunkai suranda darbą pagal savo kvalifikaciją.

Tačiau Seimo nariai ir Vyriausybės vadovai gali ir privalo įstatymais tokiems atvejams numatyti socialinią apsaugą ne tik sau, bet visiems Lietuvos darbuotojams.

Griežtai reikalaujame:

Atmesti įstatymo pataisas, kurios suteiktų Seimo nariams ir Vyriausybės vadovams rentas iki gyvos galvos, nes tai būtų ciniškas pasityčiojimas iš visų Lietuvos darbuotojų, kurių mokesčiais Seimas ir Vyriausybė yra išlaikomi;

Baigti bandymus įteisinti privilegijas žmonėms, esantiems ir buvusiems valdžioje. Darbas Tėvynes labui turi būti apmokamas, tačiau žmogus pabaigęs darbą, turi turėti tokias pačias privilegijas ir teisės, kaip ir visi Lietuvos dirbantieji, taip kaip tai numato dabar galiojantys Lietuvos Respublikos įstatymai. 

Pabaigti su „postkomunistinėmis“ praktikomis kurti privilegijuotas kastas.

Seimui priėmus šais pataisas Lietuvos profesinė sąjunga „Solidarumas“ kreipsis į Lietuvos Respublikos Prezidentą, kad būtų vetuojamas tokio įstatymo pakeitimas.

 

Pagarbiai

Lietuvos profesinės sąjungos „Solidarumas“ pirmininkė Kristina Krupavičienė

Skirkite 1.2% GPM Darbuotojų paramos fondui ir 0.6% PS "Solidarumas".
KAIP SKIRTI?