Tinklų kūrimas migrantų įtraukimui ir integracijai į vietos bendruomenes

autorius Solidarumas
migracija

2020 m. gruodžio 1-2 d. Briuselyje vyksta virtuali tarptautinė konferencija, kurioje kalbama apie migraciją, formalių ir neformalių bendradarbiavimo tinklų kūrimą, įtraukiant vietos valdžią, miestų savivaldybes, socialinius partnerius, nevyriausybines organizacijas, bendruomenes.

Europos profesinių sąjungų konfederacijos (ETUC) bei Europos profesnių sąjungų imigrantų informavimo tinklo „UnionMigrantNet” organizuotame renginyje buvo pristatytas pilotinis projektas, kuriame dalyvauja penkios šalys: Belgija, Bulgarija, Italija, Slovėnija, Graikija.

Projekto tikslas – skatinti vietos bendruomenes, miestų savivaldybes, vietos darbdavius, už švietimą atsakingas organizacija, – įsitraukti ir kartu spręsti migrantų įtraukimo į visuomenę bei integracijos į darbo rinką klausimus.

Tikslinė grupė – imigrantai (legalūs ir nelegalūs), prieglobsčio prašytojai, karo pabėgėliai.

Projekto idėjos autoriai akcentuoja tai, jog ES lygiu formuojama migracijos politika, įgyvendinama konkrečiose šalyse, konkrečiose bendruomenėse. Kiekvienas į šalį atvykęs imigrantas – tai nėra tik statistinis vienetas, tai asmuo su savo istorija, jo šeima ir šeimos istorija, bendruomenės, kurią jis paliko, istorija ir t.t..

Projekto veiklos įgyvendinamos Atėnuose, Lježe (Liege), Liublianoje, Milane, Pordenone, Sofijoje ir kituose miestuose. Veiklų įgyvendinimą pristabdė pandemija ir karantinai. Be to, pasikeitė situacija šalių darbo rinkose. Tad realiai integruoti imigrantus į darbo rinką bus nelengva užduotis.

Kol kas vyksta informacijos rinkimas, gebėjimų ir kvalifikacijos vertinimas. Organizuojami kalbų ir kompiuterinio raštingumo kursai, seminarai apie darbo ir socialines teise, socialines garantijas, sveikatos paslaugas, darbų saugos reikalavimus, galimybes gauti socialinius būstus ir t.t..

Vyksta susitikimai su vietos darbdaviais. Jiems taip pat organizuojami edukaciniai renginiai. Pristatoma migracijos tematika, informacija apie darbo ieškančius imigrantus. Į šio tinklo veiklą yra įtraukti švietimo centrai, kurie atsakingi už profesinius mokymus, trūkstamų kompetencijų suteikimą.

Atskira grupė – imigrantės moterys. Jos dažnai lieka namuose, prižiūri vaikus. Todėl, organizuojama vaikų priežiūros paslauga, kuri ypač reikalinga ikimokyklinio amžiaus vaikams.

Konferencijos pradžioje Europos Komisijos atstovas Maiklas Šoteris (Michael Shotter) pristatė rugsėjo 23 d. paskelbtą atnaujintą Migracijos ir prieglobsčio paktą, kuris prasideda EK pirmininkės U. von del Leyen žodžiais:

Elgsimės kaip žmonės ir pagal žmogiškumo principus. Gelbėti gyvybes jūroje nėra neprivaloma. Ir toms šalims, kurios vykdo teisinius ar moralinius savo įsipareigojimus arba yra paveikiamos labiau nei kitos, reikia suteikti galimybę kliautis visos mūsų Europos Sąjungos solidarumu… Visi turi įsitraukti ir prisiimti atsakomybę – ir būtent taip elgsis Komisija.“

Skaityti daugiau čia.

Skirkite 1.2% GPM Darbuotojų paramos fondui ir 0.6% PS "Solidarumas".
KAIP SKIRTI?