Pasaulinės profesinės sąjungos smerkia Kazachijos Vyriausybės išpuolius prieš profesines sąjungas

autorius Solidarumas

Tarptautinė profesinių sąjungų konfederacija (toliau ITUC) ir ,,Pramonė visiems” („IndustriALL“) ragina Kazachijos Vyriausybę nustoti kištis į teisėtą nepriklausomų profesinių sąjungų veiklą, nutraukti profsąjungų aktyvistų persekiojimą ir leisti registruoti nepriklausomas profesines sąjungas.

,,Kazachijos Vyriausybė paskelbė pasauliui, kad ji priima asociacijų laisvę, tačiau jos veiksmai rodo, kad ji veikia priešingai. Savo pareiškimuose Tarptautinei darbo organizacijai (TDO) ji neatskleidžia tiesos. Pataikaudama naftos kompanijoms Vyriausybė ėmėsi teisinių veiksmų dėl Kuro ir energetikos pramonės darbuotojų veiklos sustabdymo, o 2017 m. likvidavo nepriklausomų profesinių sąjungų centrą CITUK. Tai yra visiškai nepriimtinas Vyriausybės įsipareigojimų pažeidimas, atsižvelgiant į TDO standartus “, – sakė ITUC generalinė sekretorė Šaran Borou (Sharan Burrow).

Kazachijos valdžia ir toliau daro spaudimą savo šalies nepriklausomoms profesinėms sąjungoms. 2017 m. buvo išformuota Kazachijos Respublikos nepriklausomų profesinių sąjungų konfederacija ir daugelis jos dukterinių bendrovių, o profesinių sąjungų lyderiai buvo patraukti baudžiamojon atsakomybėn ir įkalinti. Dabar kuro ir energetikos pramonės darbuotojų profesinei sąjungai kyla didelė grėsmė. Valdžia kreipėsi į teismą dėl profesinės sąjungos veiklos sustabdymo pagal naftos kompanijų reikalvimą; „Naftos statybos įmonė“, „West oil“ ir „Bozashy Trans Kurylys“ – visos valstybės valdomos „Kazmunaygaz“ dalys. Remkite nepriklausomą profesinių sąjungų judėjimą Kazachijoje ir siųskite žinutę Kazachijos valdžios institucijoms, ragindami jas nutraukti spaudimą profesinėms sąjungom ir reikalaujant gerbti darbuotojų teises.

Kazachijos Respublikos Prezidentui
K. K. Tokajevui (K. K. Tokayev)
Gerbiamas Kasimai-Jomartai Kemelevičiau (Kassym-Jomart Kemelevich),

Aš reiškiu savo didžiulį susirūpinimą dėl Kazachijos valdžios ketinimo sustabdyti Kuro ir energetikos pramonės darbuotojų profesinės sąjungos veiklą. Kazachija turi gerbti asociacijų laisvę, o darbuotojai turėtų turėti galimybę laisvai naudotis teise steigti profesines sąjungas, nustatyti jų struktūrą ir veiklą. Šios pagrindinės teisės yra išreikštos TDO konvencijose Nr. 87 ir 98, kurias Kazachija yra ratifikavusi.
Aš kviečiu Jus:
– atšaukti ieškinį Kuro ir energetikos pramonės darbuotojų profesinei sąjungai ir leisti jai veikti laikantis nacionalinių ir tarptautinių darbo įstatymų;
– panaikinti ankstesnius sprendimus dėl Kazachijos Respublikos nepriklausomų profesinių sąjungų konfederacijos ir jos filialų likvidavimo;
– nustoti persekioti sąjungos lyderius ir aktyvistus ir panaikinti priimtus nuosprendžius: Larisai Charkovai (Larisa Kharkova), Erlanui Baltabajui (Erlan Baltabay), Aminui Eulosinovui (Amin Eleusinov) ir Nurbekui Kušakbekovui (Nurbek Kushakbaev).

Raštą Prezidentui galite pasirašyti čia: https://www.labourstartcampaigns.net/show_campaign.cgi?c=4733

Tarptautinė profesinių sąjungų konfederacija (ITUC) atstovauja 200 milijonų narių iš 332 filialų 163 šalyse ir teritorijose.

Skirkite 1.2% GPM Darbuotojų paramos fondui ir 0.6% PS "Solidarumas".
KAIP SKIRTI?