Lietuvos profesinė sąjunga „Solidarumas“ parėmė protestuojančius Vilniaus vairuotojus

autorius Ričardas

2021 m. gegužės 12 d. Lietuvos profesinė sąjunga „Solidarumas“ dalyvavo UAB „Vilniaus viešasis transportas“ įmonės darbuotojų mitinge prie Vilniaus savivaldybės ir palaikė jų reikalavimus stabdyti įmonės administracijos planus bloginti darbuotojų darbo, poilsio ir apmokėjimo sąlygas, sudarant naują kolektyvinę sutartį. Daugiau žiūrėti čia ir čia.

Lietuvos profesinės sąjungos „Solidarumas“ pirmininkė Kristina Krupavičienė nusiuntė Vilniaus merui Remigijui Šimašiui raštą, ragindama jį užtikrinti, kad derybos dėl UAB „Vilniaus viešasis transportas“ kolektyvinės sutarties vyktų, vadovaujantis europinio socialinio dialogo principais ir pagarba darbuotojų nuomonei.

Šį raštą skaityti žemiau.

Vilniaus merui Remigijui Šimašiui

DĖL UAB „VILNIAUS VIEŠASIS TRANSPORTAS“ DARBUOTOJŲ REIKALAVIMŲ 2021 05 12 Nr.

Lietuvos profesinė sąjunga „Solidarumas“ palaiko UAB „Vilniaus viešasis transportas“ įmonės darbuotojų reikalavimus, pareikštus 2021 m. gegužės 12 d. mitinge Europos aikštėje prie Vilniaus savivaldybės.

Socialinis dialogas yra vienas iš kertinių Europos Sąjungos principų, įrašytų į Europos socialinių teisių ramsčių deklaraciją, kurią pasirašė ir Lietuva.

Vilniaus savivaldybė nemažai nuveikė, kad jai pavaldžioje UAB „Vilniaus viešasis transportas“ įmonėje būtų sėkmingai plėtojamas europinis socialinis dialogas tarp darbuotojų ir darbdavių. Buvo pasirašyta kolektyvinė sutartis, kuri sudarė sąlygas, kad darbuotojai galėtų uždirbti teisingus atlyginimus, kad darbo užmokestis būtų indeksuojamas, kad įvairūs vidiniai įmonės klausimai būtų sprendžiami ne teismuose ar žiniasklaidoje, o tariantis su darbuotojų atstovais – profesinėmis sąjungomis.

Geros darbo sąlygos, teisingi, orūs atlyginimai, pagarba ir dėmesys darbuotojams ir jų problemoms, iškeliamoms per profesinių sąjungų atstovus, užtikrina gerą darbuotojų, ypač autobusų ir troleibusų vairuotojų savijautą, gerą įmonės darbą, o tuo ir vilniečių bei sostinės svečių judėjimo Vilniaus mieste patikimumą ir saugumą.

Todėl mums kelia nerimą šiuo metu vykstančių derybų dėl kolektyvinės sutarties atnaujinimo eiga, kai nepaisant profesinių sąjungų prieštaravimų bandoma bloginti darbuotojų darbo ir apmokėjimo sąlygas, keičiant darbo apmokėjimo sistemą, atsisakant atlyginimų indeksavimo, kai infliacija auga, ir siaurinant socialinio dialogo galimybes įmonėje.

Prašome skirti Jūsų asmeninį dėmesį, kad socialinis dialogas Vilniaus savivaldybės įmonėje UAB „Vilniaus viešasis transportas“ vyktų sklandžiai, vadovaujantis europiniais socialinio dialogo principais ir atsižvelgiant į darbuotojų nuomonę.

Lietuvos profesinės sąjungos „Solidarumas“ pirmininkė Kristina Krupavičienė

Skirkite 1.2% GPM Darbuotojų paramos fondui ir 0.6% PS "Solidarumas".
KAIP SKIRTI?