Ministrui pirmininkui įteiktas pareiškimas dėl streikų ir šakinių- tarifinių kolektyvinių susitarimų

autorius Solidarumas

Spalio 10 dieną prie Vyriausybės ir Vilniaus savivaldybės piketavo „Vilniaus viešojo transporto” (VVT) darbuotojai, juos palaikė Šiaulių „Busturo” profesinės sąjungos, Vežėjų profesinės sąjungos „Solidarumas”, „Lietuvos geležinkeliai” profesinės sąjungos „Solidarumas”, Taksi įmonių darbutojų profesinės „Solidarumas” nariai. Šiuo metu vyksta derybos dėl naujos VVT kolektyvinės sutarties, kurių iki galo nepavyksta užbaigti, nes darbdavys mano, kad kolektyvinė sutartis yra perteklinė- per daug garantijų darbuotojams.

UAB „Vilniaus viešasis transportas” yra Vilniaus savivaldybės bendrovė.

12 valandą piketas prasidėjo prie Vyriausybės, kur Lietuvos profesinės sąjungos „Solidarumas” nariai ir šakinės organizacijos solidarizuodamiesi su Tarptautinės transporto darbuotojų federacijos organizuotais pasaulinės akcijos reikalavimais, Lietuvos ministrui pirmininkui įteikė pareiškimą dėl streikų ir šakinių- tarifinių kolektyvinių sutarčių susitarimų. Jame reikalaujama nevaržyti civilizuotai organizuojamų streikų. Šį pareišimą pasirašė Latvijos, Estijos ir Lietuvos transporto darbuotojų profesinių sąjungų vadovai.

Vėliau piketuotojai žygiavo link Vilniaus savivaldybės, kur tęsėsi piketas. Piketuotojai prie savivaldybės per megafoną kvietė Vilniaus merą A.Zuoką pokalbiui, tačiau meras neatėjo.

„Vilniaus viešojo transporto” profesinės sąjungos, pradėjusios kolektyvinį ginčą, reikalavo indeksuoti autobusų padalinio darbuotojų bazinį atlyginimą, perskaičiuoti ir išmokėti atlyginimų nepriemokas autobusų padalinio darbuotojams, vadovaujantis 2007 m. sausio 30 d. pasirašytos kolektyvinės sutarties 111 punktu ir 2010 m. lapkričio 3 d. susitarimu dėl kolektyvinės sutarties galiojimo pratęsimo ir kitų sąlygų, indeksuoti, perskaičiuoti ir išmokėti troleibusų parkų darbuotojų atlyginimus pagal UAB „Vilniaus troleibusai“ kolektyvinę sutartį, pasirašytą 2006 m. lapkričio 8 d.

Tačiau Vilniaus miesto 1 apylinkės ir Vilniaus apygardos teismai pripažino neteisėtais UAB „Vilniaus viešasis transportas“ darbuotojų slapto balsavimo skelbti įspėjamąjį ir neterminuotąjį streikus rezultatus ir uždraudė organizuoti 2012-11-14 įspėjamąjį streiką. Šiuo metu pateiktas ir jau priimtas kasacinis skundas.

Spalio 10 dienos piketais siekta atkreipti dėmesį ne tik į VVT darbuotojų problemas, o ir apskritai į plintančias tendencijas darbo rinkoje, kai taupoma darbuotojų sąskaita, didesnis atlyginimas, socialinės garantijos darbdavių suprantamos kaip pertekliniai, nebūtini dalykai.

VVT profesinės sąjungos nariai mano, kad neteisinga jų kolektyvinę sutartį vadinti pertekline, o joje numatytas garantijas darbuotojams laikyti papildoma našta darbdaviui. Atvirkščiai- tai turi būti sektinas pavyzdys.

Susiję straipsniai: 

Koordinacinėje taryboje daug dėmesio skirta „Vilniaus viešojo transporto” problemoms

Priimtas UAB „Vilniaus viešasis transportas“ kasacinis skundas

Orų darbą visiems – ne tik saujalei išrinktųjų
{phocagallery view=category|categoryid=170}

Skirkite 1.2% GPM Darbuotojų paramos fondui ir 0.6% PS "Solidarumas".
KAIP SKIRTI?