Lietuvos profesinė sąjunga „Solidarumas” nepritaria automobilių taršos mokesčiui

autorius Solidarumas
krup oficial

Lietuvos profesinė sąjunga „Solidarumas“ kategoriškai nesutinka su Aplinkos ministro Kęstučio Mažeikos siūlymu nuo 2020 m. įvesti automobilių taršos mokestį.

Europos komisija, Tarptautinis valiutos fondas ir kitos tarptautinės organizacijos nurodo, kad socialinė nelygybė Lietuvoje yra viena didžiausių Europoje, o jos mastas jau kelia pavojų pavojų visos šalies ateičiai, nes net ekonomikos pakilimo metu neslūgstanti emigracija ateityje neišvengiamai sukels demografinę katastrofą.

Automobilių taršos mokestis dar labiau padidins socialinę atskirtį, nes mažas pajamas gaunantys Lietuvos gyventojai negali įsigyti naujesnių ir mažiau taršių automobilių. Daugelyje kaimo vietovių viešasis transportas gyventojams nebeteikia paslaugų, todėl taršos mokestis, kuris jau vadinamas „ubagų automobilių mokesčiu“, sumažins ne taršių automobilių kiekį, o mažiausias pajamas gaunančių Lietuvos gyventojų pajamas.

Tuo tarpu didžiausias pajamas gaunantys gyventojai, pagal pateikiamus ministerijos siūlymus, net galės įsigyti naujus ir brangius automobilius su nuolaida, kurią apmokės valstybė t. y. mokesčių mokėtojai!

Neaišku ir kokiems tikslams bus panaudotos lėšos, gautos surinkus taršos mokestį.

Vyriausybė, siekianti mažinti socialinę atskirtį ir kurti Gerovės valstybę, pirmiausia turi Vakarų valstybių pavyzdžiu įvesti prabangos mokestį, kuris būtų taikomas ir prabangiems automobiliams.

Kovoje prieš automobilių skleidžiamą taršą būtina naudoti kitas priemones, pirmiausia stiprinti viešajį transportą, kad gyventojai norėtų daugiau naudotis jo paslaugomis ir mažiau važinėti lengvaisiais automobiliais.

Lietuvos profesinės sąjungos „Solidarumas“ pirmininkė Kristina Krupavičienė

Skirkite 1.2% GPM Darbuotojų paramos fondui ir 0.6% PS "Solidarumas".
KAIP SKIRTI?