Užimtumo tarnybos posėdis

autorius Solidarumas
121073354 359952171867153 6749107634900421435 n

2020 m. spalio 9 d. įvyko Trišalės tarybos prie Užimtumo tarnybos virtualus posėdis, kuriame dalyvavo šios tarybos narė ir Lietuvos profesinės sąjungos ,,Solidarumas” pirmininkės pavaduotoja Jovita Pretzsch. 

Trišalės tarybos posėdžiui pirmininkavo Užimtumo tarnybos (toliau UZT) direktorė Inga Balnanosienė. Ji pakeitė posėdyje dėl nežinomų priežasčių nedalyvavusį LPS ,,Sandrauga” ir UZT Trišalės tarybos pirmininką Kęstutį Juknį. Virtualiame posėdyje buvo svarstyti 2 klausimai, numatyti darbotvarkėje ir aptarti sekančio posėdžio darbotvarkės klausimai, bei numatyta preliminari data. 

UZT Trišalė taryba svarstė situaciją darbo rinkoje COVID-19 kontekste ir jaunimo užimtumo situaciją Lietuvoje. Pirmu klausimu pranešimą paskaitė UZT vadovė Inga Balnanosienė. Ji atskleidė, kad į UZT yra priimti 135 darbuotojai, terminuota sutartimi, iki metų pabaigos, tai yra 2020-12-31d. todėl, kad ženkliai yra padidėjusios darbų apimtys. Šiuo metu visi UZT skyriai dirba pilnu pajėgumu. Dabar yra tik vienintelis Raseinių skyrius, kuriame dirbama nuotoliniu būdu dėl koronaviruso protrūkio šiame rajone, informavo vadovė.

Paskutiniu metu UZT išaugo aptarnaujamų įmonių ir žmonių skaičius. Šiai dienai ši įstaiga aptarnauja apie 0,5 mln. asmenų ir virš 24.000 įmonių. 2020 m. kovo 27 d. – rugsėjo 30 d. į pašto dėžutę info@uzt.lt iš viso gauta 13508 pranešimai. Vidutiniškai per savaitę gauti 466 pranešimai, o atsakymai paklausėjams pateikiami per 24 valandas. Lietuvoje šiuo metu yra registruotas nedarbas 14.1 %, užregistruota 587650 asmenų, iš kurių yra 43271 bedarbiai. 

UZT vadovė pasidžiaugė, kad šią savaitę 3 darbo dienas vyko Europos Komisijos virtualus išorės ekspertų auditas nuotoliniu būdu, kuris pavyko puikiai. Ji taip pat atskleidė, kad šiuo metu investuojama į informacines technologijas, vykdomi pirkimai, perkami kompiuteriai ir įranga dėl to, kad intensyviai rengiamasi kitam koronaviruso etapui. 

UZT duomenimis didžiausia, išmokėta valstybės finansinė parama iki 2020-09-28 d., buvo darbo užmokesčio kompensavimui prastovų laikotarpiu tokioms įmonėms, kaip AB „Eglės” sanatorija, UAB „Amber Food”, AB „Vernitas”, UAB „VISATEX”, UAB „Visagino linija” ir t.t. ir darbo užmokesčio kompensavimui po prastovų, tokioms įmonėms, kaip AB „VILNIAUS BALDAI”, AB „Šilutės baldai”, UAB „MANTINGA”, UAB „Humana LT”, Valstybės įmonė Lietuvos oro uostai ir t.t. 

Jaunimo užimtumo situaciją Lietuvoje apžvelgė UZT priemonių įgyvendinimo organizavimo skyriaus vedėja Indrė Sevostjanova. Ji atskleidė, kad po ekstremalios situacijos ir karantino paskelbimo labiausia didėja jaunimo ir moterų nedarbas. Net 2 kartus daugiau darbo neturinčių jaunuolių kreipėsi į Užimtumo tarnybą šių metų rugpjūtį nei tuo pačiu laikotarpiu pernai. Daugiausia darbo neturinčių jaunuolių registruota Kauno m., Alytaus m., Lazdijų ir Ukmergės savivaldybėse, rentgirl.co.nz mažiausia – Neringos, Pakruojo, Skuodo ir Birštono savivaldybėse. 

Dėl ateities modelio UZT vadovė pranešė, kad jei situacija dėl koronaviruso blogės, numatomos tos pačios priemonės ir veikimo metodai. Sekantis UZT Trišalės tarybos posėdis numatomas gruodžio pradžioje, kuriame planuojama svarstyti kitų 2021 metų užimtumo didinimo programos, bei vietinių užimtumo iniciatyvų vertinimo kriterijus, bei rodiklius.

Skirkite 1.2% GPM Darbuotojų paramos fondui ir 0.6% PS "Solidarumas".
KAIP SKIRTI?