Lietuvos profesinė sąjunga „Solidarumas“ ragina nekurstyti konflikto tarp Prezidento ir Ministrės pirmininkės

autorius Solidarumas
krist krupav prez1

2021 m. vasario 23 d. Lietuvos profesinės sąjungos „Solidarumas“ pirmininkė Kristina Krupavičienė išplatino viešą pareiškimą, ragindama užkirsti kelią keliamam konfliktui tarp Lietuvos Prezidento ir Ministrės Pirmininkės, o valstybės institucijoms darnai bendradarbiaujant tarpusavyje ir su socialiniais partneriais spręsti sunkius pandemijos įveikimo ir Lietuvos ūkio atgaivinimo klausimus.

PAREIŠKIMAS

Lietuvos profesinės sąjungos „Solidarumas“ narius stebina ir piktina viešojoje erdvėje pasirodžiusios politikų diskusijos apie tai Lietuvos Prezidentas ar Ministrė Pirmininkė turi vykti į susitikimus Europos Vadovų Taryboje. Mūsų manymu šiuo metu tokios diskusijos ir konflikto kėlimas tarp valstybės institucijų yra nepriimtinas.

Lietuvos Respublikos Konstitucijos 77 straipsnis nurodo, kad Lietuvos valstybės vadovas yra Lietuvos Prezidentas, kuris atstovauja valstybei.

Lietuvos rinkėjai prezidentiniuose rinkimuose rinko ne užsienio reikalų ministrą, kaip kai kas bando vaizduoti, o valstybės vadovą, atsakingą už visą valstybės politiką. Lietuvos Prezidentą Prezidento Gitano Nausėdos programai kurti Lietuvoje Gerovės valstybę pasitikėjimą išreiškė du trečdaliai Lietuvos rinkėjų. 

Džiugina, kad Prezidentas ėmėsi gerų iniciatyvų skatinti socialinį dialogą ir socialinių partnerių įtraukimą į valstybės valdymą. 

Pasiūlymas siųsti į Europos Vadovų Tarybos susitikimus ne Lietuvos Prezidentą, o trečią pagal svarbą Lietuvos Respublikos vadovą, mūsų manymu, sumenkintų Lietuvos tarptautinį autoritetą ir parodytų nepagarbą Europos institucijoms.

Šiuo metu Lietuva susiduria su rimtais iššūkiais: nedarbas Lietuvoje yra vienas iš didžiausių Europoje, dalis verslo dėl karantino negali vykdyti savo veiklos, artėja trečioji Covid -19 banga ir labai atsakingas metas, kai reikės teisingai paskirstyti milžinišką europinę lengvatinių kreditų paramą pandemijos pasekmėms įveikti, kurią vėliau reikės grąžinti visiems mokesčių mokėtojams. 

Todėl mūsų manymu svarbiausi klausimai, kurie Lietuvoje turi būti sprendžiami, yra COVID-19 pandemijos pasekmių įveikimas, Lietuvos gyventojų skiepijimas, ekonomikos atgaivinimas, tinkamos finansinės pagalbos suteikimas jos nesulaukiantiems smulkiesiems verslininkams ir savarankiškai dirbantiems žmonės, darbo vietų kūrimas, skurdo mažinimas. Jau dabar daug žmonių rikiuojasi į eiles, kad gautų maisto davinį.

Reikėtų daugiau dėmesio skirti diskusijoms, kaip Lietuvai padėti atsigauti po pandemijos. Tam yra būtinas visų valdžios institucijų ir socialinių partnerių susitelkimas.

Todėl stebina neapgalvoti politikų pasiūlymai dar apkrauti Ministrę Pirmininkę papildomu darbu užsienio politikos srityje.

Raginame visas valstybės institucijas darniai bendradarbiaujant dirbti, kad būtų įveikti darbuotojus ir visus Lietuvos gyventojus slegiantys sunkumai, kuriuos sukėlė pasaulinė Covid -19 pandemija.

 

Lietuvos profesinės sąjungos „Solidarumas“ pirmininkė Kristina Krupavičienė

Skirkite 1.2% GPM Darbuotojų paramos fondui ir 0.6% PS "Solidarumas".
KAIP SKIRTI?